Sprer bøker og glede på SUS

30.10.2012

Røde Kors trenger flere frivillige til driften av pasientbiblioteket på Stanger Universitetssjukehus (SUS). Det kreves bare noen timers innsats hver uke, men bibliotektilbudet betyr mye for mange.

Det er i dag fire godt voksne damer som går rundt blant pasientene på SUS med boktrallene sine hver tirsdag formiddag. Pasientene trenger gjerne både lesestoff og noen å prate med. Røde Kors sine frivillige tilbyr begge deler.

-Vi driver bibliotek, men samtidig er det også miljøarbeid. Vi slår gjerne av en liten prat og ønsker god bedring før vi går videre. Både pasientene og sjukehuset setter pris på at vi er der, sier Kirsten Sand – en av de fire som driver biblioteket i dag. Hun forteller at pasientbiblioteket er underlagt fagbiblioteket på SUS, som hvert år overfører penger til innkjøp av nye bøker, men det er frivillige som står for alt arbeidet.

De fire frivillige møtes hver tirsdag morgen klokka ni og slår av en prat før de starter runden sin. Runden tar omtrent halvannen time. Jobben avsluttes med kaffe, formiddagsmat og litt forefallende arbeid og rydding i bøker. Hele jobben tar omtrent tre timer.

-Dette er frivillig arbeid som kan passe for mange. I dag er det for eksempel mange som tar tidlig pensjon, og som plutselig får lange dager. De er velkomne til oss, oppfordrer Kirsten Sand.

-Det er veldig sosialt – både oss imellom og i møte med pasientene. I dag er vi bare voksne damer i pasientbiblioteket, men det må ikke være slik. Det kan godt være yngre folk, og vi kan vurdere å endre tidspunkt for rundene våre hvis det passer for sjukehuset og frivillige som ønsker å delta, forteller hun.

-Må man være litteraturekspert for å delta?

-Nei, det må man ikke, men det er bra om man er litt interessert i litteratur og liker å lese selv når man skal hjelpe andre med å velge. Det er egentlig vel så viktig å like folk som å like bøker. Det handler om kommunikasjon. Man lærer ved erfaring, og vi går rundt to og to sammen, sier Kirsten Sand.

 

Hvis du vil vite mer om pasientbiblioteket, eller ønsker å bidra med frivillig innsats, kan du sende en e-post til:

 

Magnar Riveland

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...