Kongen hedrer Tore Kopren

13.09.2010
Kongen hedrer Tore Kopren
Tore Kopren har gjort en uvurderlig innsats for både Røde Kors og Universitetssykehuset.

Tore Kopren har bare vært pensjonist i en uke når vi møter ham i foajeen til Rica Hotels i Stavanger. Han venter på ordfører Leif Johan Sevland, som høytidelig skal overrekke ham Hans Majestets Kongens fortjenestemedalje.

Kopren får denne hedersbevisningen for sin innsats gjennom mer enn 50 år i Norges Røde Kors og 33 år ved Sentralsykehuset i Rogaland.

- Hvor lenge har du visst dette?

- Jeg fikk greie på det for to uker siden.

- For å ta etter sportsjournalistene: Hva følte du da?

- Det første jeg tenkte var: Hvorfor meg? I det daglige har jeg jo bare gjort jobben min ved sykehuset. Og i Røde Kors har jeg vært med i så mange år, og det er jo så mange mennesker som er med der. Jeg har aldri tenkt at det skulle være noe grunnlag for en medalje, sier Kopren, mens foajeen er i ferd med å fylles opp av et knippe festkledde mennesker.

 

Har vært heldig

Kopren sier videre at familien reagerte veldig positivt på utmerkelsen, og han innrømmer at han kjenner det i kroppen nå når tiden har kommet.

- Når jeg tenker etter så handler det litt om at jeg har vært heldig. Jeg har vært på rett sted til rett tid. Det er mye tilfeldigheter som har styrt. Dessuten har jeg en kone som har ukependlet i ti år. Det har gitt meg mye tid til rådighet. Nå er jeg pensjonist, og får mer fritid. Kanskje jeg skal se mer på fjernsyn nå? spekulerer Kopren med et lurt smil.

Han vil ikke si noe bestemt om hvordan han vil bruke tiden framover, men kommer likevel med en kjapp korrigering av seg selv.

- Det blir nok neppe så mye fjernsyn, hehe…

 

Faglig kunnskap og hjerterom

Ordfører Sevland kommer inn i foajeen med en stor blomsterbukett. Han tar på seg ordførerkjedet, og alle de festkledde går inn i lokalet med langbordet. Sevland tar ordet, og sier at vi i dag skal hedre en mann som har gjort en ekstraordinær innsats. Han trekker fram Koprens brede erfaring, hans arbeidsinnsats og hans fleksibilitet.

- Når uventede ting skjer, så er du der. Du har alltid vært tilgjengelig, og alltid til stede. Du har vist engasjement på så mange områder. Og hvis Røde Kors har deg å takke, så har alle deg å takke. Du er den glade og gode gutten som alltid har vært opptatt av oss andre, og tenkt mer på andre enn deg selv. Du er ildsjelen som har demonstrert faglig kunnskap kombinert med hjerterom, sier Sevland.

 

Stor respekt

Distriktsleder i Rogaland Røde Kors med Flekkefjord by, Turid Mong, trakk spesielt fram den store respekten Kopren hadde som distriktsleder, først i 1985 til 1989, og så i en ny periode fra 2003 til hun selv overtok i 2009.

- Jeg satt i rådet for Hjelpekorpset, og husker at vi så på ham som streng, men veldig rettferdighet. Spesialavdelingene hadde en enormt stor respekt for ham, og det han stod for. Den ble ikke mindre da han gikk inn som leder for Rogaland Røde Kors i runde to. Han har alltid jobbet iherdig for lokalforeningene, og sørget for at deres meninger skulle bli hørt i hovedkontoret og i Landsstyret. Videre stod han i bresjen for å få Sven Mollekleiv inn som president, og det vet jeg at det er mange som er glad for, ikke bare i Rogaland, men i hele Norge. Det blåste nok litt hardt en stund, men han fikk en enorm respekt fra distriktsledere i resten av landet for den jobben. Videre har Kopren sørget for at det er virkelig gode forhold for den frivillige blodgivertjenesten i Rogaland. Det er ikke mange steder i landet de får det så godt til som her, slo Mong fast.

Hun trakk videre fram Koprens innsats i pilotprosjektet med førstehjelp ut til barnehagene, og sa avslutningsvis:

- Han brenner virkelig for de som trenger det, og han har et enormt engasjement. 

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...