Blodtørstig, livsviktig aksjon

13.09.2010
Blodtørstig, livsviktig aksjon
Røde Kors blodgiveraksjon

Årets Røde Kors blodgiveraksjon, ”løp for livet!”, gikk gjennom hele atten av landets byer, deriblant Haugesund, Stavanger, Sandnes, Bryne og Egersund. En liten bamse var også med på jakten etter de beskjedne 30.000 nye blodgivere som er målet.

Den myke stafettpinnen er bamsen til fire år gamle Johannes fra Fredrikstad. Han har en sjelden og uhelbredelig blodsykdom hvor kroppen ikke danner røde blodlegemer. Dette gjør at han er avhengig av blodoverføring hver femte uke for å overleve. Med andre ord er Johannes helt avhengig av mennesker som stiller opp som blodgivere.

 

Norge trenger 30.000 nye blodgivere

De norske blodbankene er tommere enn de burde være. I Norge er det 90.000 blodgivere. I forhold til folketallet gjør det oss til det tredje dårligste landet i Europa. I tillegg slutter 10-15 prosent av disse hvert år. Dette står ikke i stil til den norske dugnadsånden, og heller ikke til det faktum at femti prosent av befolkningen vil trenge blodtilførsel en eller annen gang i løpet av livet. Målet er derfor å verve 30.000 nye blodgivere, noe som tilsvarer et fullsatt Holmenkollen. Derfor kan man trygt si at blodgiveraksjonen er en livsviktig aksjon.

 

Ferske blodgivere i Sandnes

Bamsen til Johannes har vært med på å skaffe eieren sin, og flere til, mange nye blodgivere. På standen i Sandnes stilte også varaordfører Kåre Hauge (Ap) opp for å lokke Sandnesbuene til å bokstavelig talt ”gi litt av seg selv”. Leder i Sandnes Røde Kors, Sveinung Rotevatn, forteller til Røde Kors-avisen at han vervet tre givere før standen i det hele tatt var satt opp. Og flere skulle det bli.

- Jeg synes det er en fin ting å gjøre. Kanskje jeg trenger blod selv en gang, sier den nyrekrutterte blodgiveren Anette Tjesshem til Røde Kors-Avisen.

 

Opptog i Haugesund

”Løp for livet!” var også innom Haugesund. Her stilte Haugesund Røde Kors, 29 barnehagebarn og bamsen til Johannes opp og gikk i tog for å få flere blodgivere.

- I Haugesund ligger vi dårlig an. Det er faktisk ett av de stedene der vi har minst blodgivere i forhold til behovet, sier Carl Fahlvik i Haugesund Røde Kors.

Men han kan ikke forklare årsaken, og mener at Haugesundere er sunne folk som burde kunne gi blod.

 

En vellykket blodgiveraksjon i Rogaland

I Rogaland har Røde Kors rekruttert rundt tusen nye blodgivere i september og oktober.

- Det er nesten like mange som vi normalt rekrutterer på et helt år, sier en meget godt fornøyd Ole von Erpecom Vikse. Han er leder i Rogaland Røde Kors blodgiverutvalg.

I Norge er det så langt i år rekruttert ca. 17.000 nye givere, mot normalt ca. 10.000 i løpet av hele året.

 

Bli blodgiver!

Det skal ikke så mye til for å bidra til å redde et liv. Alle friske mennesker mellom 18 og 65 år, og som veier over 50 kilo, er potensielle blodgivere. Å gi blod er ikke noe vondt, og tar femten til tjue minutter. Det tappes en halv liter blod hver gang, og man kan gi blod inntil fire ganger i året. I Rogaland kan man gi blod i Sauda, Haugesund, Stavanger, Kverneland, Bryne, Nærbø og Egersund.  Mange begynner ikke å gi blod før de selv opplever at noen overlever takket være blodoverføring. Kanskje du kan komme den vekkeren i møte? Gå inn på www.GiBlod.no 

 

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...