Lekser og rullebrett

13.09.2010
Lekser og rullebrett
Rullebrettene må vente på gangen til klokken har blitt fire. Da først kan det brake løs i skatehallen i første etasje.

Hvis en tenåring skulle fått valget mellom de to aktivitetene i overskriften, er vel oddsene ganske åpenbare. Men hva om vi slår de to aktivitetene sammen? Da får vi ”Lekseskate”, en oppskrift som har vist seg uimotståelig for mange unge.

Det er nesten litt fristende å kalle samarbeidet mellom Stavanger Skateklubb og Stavanger Røde Kors for genialt. Varm mat og lekser først, og så gratis tilgang til skatehallen. Kan det bli bedre? Dette må vi ta en kikk på. Vi parkerer utenfor et noe beskjedent og forfallent industribygg i Stavanger Øst, og blir vinket opp til andre etasje. På et lite kjøkken putrer det i en gryte med tomatsuppe, og ved bordene sitter det noen unge sjeler og fordyper seg i matematikk. Langs en korridor er det flere små avlukker for de som har lyst å sitte litt mer i fred. Vi går inn i et av disse.

 

Maten lokker

Der møter vi Håkon Lea og Alexander Jonasson. De går i åttende klasse på Ullandhaug skole. - Har dere vært her mange ganger før?

- Ja, svarer de i munnen på hverandre, og gir klart uttrykk for at lekseskaten er veldig populær.

- Er det skatingen som lokker?

- Nei, det er gratis mat, sier de, men vi tipper at tilgangen til skatehallen er med og bidrar. Alexander forteller at han har skatet i tre år, og Håkon sier han har holdt på i halvannet år.

- Får dere gjort alle leksene før dere går og skater i hallen?

- Nei, eller forresten, nå er jeg snart ferdig. Men vi har veldig mye lekser, sier Alexander, og viser oss en ganske så omfattende ukeplan. Håkon legger til at han nok må regne med å gjøre litt lekser hjemme også.

- Får dere konsentrert dere skikkelig her?

- Ja, det er faktisk veldig lett å konsentrere seg her. Her kan vi også jobbe sammen om leksene, sier Håkon.

 

Kjekkere enn leksehjelpen på skolen

I et av de andre rommene treffer vi Lotte Nevland, Pia Årsland, Monica Monsen, og Caio Lambraia. De går alle i klasse 6C på Nylund skole, og har alle vært på lekseskaten mange ganger før.

- Dette er mye kjekkere enn leksehjelpen på skolen, sier jentene nærmest i kor.

- Her kan vi både skate, spise gratis mat og få hjelp med leksene. Så har vi helt fri når vi kommer hjem, sier Monica. En av de andre jentene sier at det er så kjekt her at hun har ”glemt” at hun skulle på korpsøving i dag. De sier at de får varm mat hver gang.

- Var tomatsuppen god?

- Ja, veldig god, slår Monica fast.

Leksehjelpen er hver mandag, og varer fra klokken 14:30 til 17:00. Etter endt lekseøkt får deltakerne fri tilgang på den store skatehallen i første etasje.

 

Populært fra starten

Torill Mjølsnes, frivillighetskoordinator i Stavanger Røde Kors, forklarer oss bakgrunnen for Lekseskaten:

- Det var lederen i skatehallen, Monica Austerheim, som tok initiativet til dette. Hun tok kontakt med oss, og sa at hun ønsket å legge forholdene til rette slik at ungdommen kunne kombinere lekser med det de setter aller mest pris på i verden, nemlig skating. Det var på forsommeren vi begynte å snakke om dette, og så kom det i gang i september. Så det er ganske nystartet, sier Mjølsnes.

- Hvordan har responsen blant ungdommen vært?

- Den har vært veldig bra. I begynnelsen var vi litt forsiktige med markedsføringen fordi vi var usikre på om vi fikk nok frivillige leksehjelpere. Første gangen kom det ti stykker, andre gangen kom det femten, så var det opp i tjuefem, og så var det trettito. Så responsen har vært ekstremt bra, og ungdommene er veldig ivrige. De får gjort leksene sine, og mange sitter lenger enn de må for å fullføre. Av og til får de gjort lekser til langt inn i neste uke, og får dermed en veldig fin start på uken. Dessuten synes de det er kjekt å gjøre lekser sammen med andre, forklarer Mjølsnes. 

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...