Første møte med førstehjelp

13.09.2010
Første møte med førstehjelp
Henry

Lille Henry har tilbrakt noen uker i Havhesten Barnehage på Ullandhaug. Henry er ikke helt som andre barn, han er nemlig laget av tøy, og hans misjon er å gjøre barn mer bevisste på hva de må gjøre når de små hverdagsuhellene er ute.

Det er Rogaland Røde Kors og Laerdal Medical som har unnfanget lille Henry, og nå er de tilbake på Havhesten for å hente ham hjem. Men bare for en periode. Han skal nemlig gjennomgå noen små forandringer. Men før det blir vi med når barna i barnehagen har en samling med Henry og førskolelærer May Holmen. De ti barna setter seg i en hestesko, og Holmen forklarer:

- I dag skal Henry reise hjem, men det er bare for en periode. For i sommer kommer han kanskje tilbake. Han har vært med oss på mye gøy, spist frokost med oss, og trillet i vogner.

 

Hverdagsuhell

Holmen har også et stativ med plansjer som hun viser til barna. På plansjene er det bilder av Henry i forskjellige situasjoner der han har vært litt uheldig.

- Hva har skjedd med Henry her?

- Han har falt av sykkelen.

- Ja, og hva gjør vi da?

- Finner en voksen, foreslår noen av barna.

- Ja, fint. Har dere skadet dere noen gang?

- Ja, jeg har skåret meg med kniv, sier en.

- Jeg også! sier en annen, og mange hiver seg på når de tenker tilbake. Å skjære seg med kniv er visst en gjenganger, forstår vi. Holmen blar opp den ene plansjen etter den andre, og over hver plansje er det små ark som hun kan vippe over. På den måten får barna tenke litt selv, før hun viser hvordan de bør opptre i hver situasjon. Barna har øynene på stilk, og er veldig oppmerksomme. Det er tydelig at Henry fenger. På slutten setter Holmen på en CD, og alle danser til Henrysangen, inklusiv Henry selv.

 

Ikke for mye ansvar

Når Henry har sagt et foreløpig farvel til sine nye venner, får vi noen ord med frivillighetskoordinator Cathrine Th. Tellnes fra Rogaland Røde Kors. Hun forteller om hvordan pilotprosjektet kom i stand:

- Vi i Rogaland Røde Kors har lenge tenkt at vi skulle hatt flere aktiviteter for de aller minste barna. Vi har hatt instruktører rundt på barnehagene og lært opp personalet i førstehjelp. Personalet lurte på om vi ikke hadde noe opplegg innen førstehjelp for barn. Vi tenkte at kanskje det kunne vært en ide, minnes Tellnes, og går så litt inn på opplegget som nå skal gjennom en siste evalueringsrunde før det er klart.

- Barna skal ikke drilles i konkret førstehjelp. De skal ikke ha ansvar for livredding, og skal få slippe å være ansvarlige for at vi feiler eller lykkes når noe går galt. Men de kan lære seg å spørre hva som har skjedd, og de kan lære seg å hente en voksen, og sånt sett ta ansvar for situasjonen. Og så gjør det jo ikke noe om de lærer litt om det de voksne så må utføre av førstehjelp, sier Tellnes.

- I begynnelsen så tenkte vi på ordentlig førstehjelp for de små, men når vi snakket med de ansatte på barnehagene, fikk vi raskt beskjed om å ta det ned på barnehagenivå.

 

Grundig testperiode

Tellnes sier videre at et samarbeid med Laerdal Medical falt helt naturlig siden det er de som sitter på den type kompetanse her i området. Prosjektet har nå vært gjennom tre testrunder, og i den siste runden som nå nylig er avsluttet har hele tjue barnehager vært involvert.

- Først hadde vi bare en runde der vi viste det fram for barn og ansatte. Jeg hadde en liten samling med Henry og plansjene bare for å se om vi er på rett spor. Svaret var helt klart ja. De kom med innspill på flere typer skader, og hva som burde være i veiledningspermen som skal brukes av personalet. Vi fikk også beskjed om at vi burde lage sanger til opplegget. Dette var våren 2009. Så kom høsten og vi var ute i seks barnehager som hadde Henry i en uke, og brukte det intensivt. Så hadde vi evalueringsmøter, og fikk veldig konkrete tilbakemeldinger. Versjonen vi har nå er nokså ferdig. I denne tredje testrunden har vi sett på hvordan barnehagene faktisk bruker Henry. Bruker de det en fast dag i uken, eller er det tilfeldige dager? Bruker de det kun når noen har slått seg, eller bruker de det i det hele tatt? Er det for vanskelig? Trenger de mer opplæring? Slike ting har vi sett på.

 

Mange har vært med

- Vi har prøvd å lage opplegget mest mulig fleksibelt. Dokka skal kunne snakke selv, eller bli brukt som en figur. Den kan ”danderes” ved en veltet trehjulssykkel og brukes mer som en teaterdukke. Det skal lett kunne tilpasses ulike barnegrupper, og det skal heller ikke være mye å forberede for de voksne. Det skal altså være lett å ta i bruk, og det er også de tilbakemeldingene vi har fått.

- Når vil det være helt klart?

- Det er ikke helt sikkert, men trolig i løpet av våren. Da vil vi samarbeide med lokalforeningene i Røde Kors om hvordan vi skal distribuere det, sier Tellnes, og legger til at det i første omgang vil være gratis for barnehagene.

Illustrasjonene til Henry er laget av illustratør Berit Sømme. Universitetsrektor i dramapedagogikk, Jorunn Melberg, har vært med, og Kjetil Nilsen har skrevet de tre Henrysangene som er spilt inn i Arne Hovda sitt SOS Studio. Det er barn fra Lunde skole som synger, og Thomas Dybdahl har vært med på gitar i studio. 

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...