Selsafari og hummerfiske

13.09.2010
Selsafari og hummerfiske
Generalsekretær Børge Brende må nok finne en litt større krabbe om han skal klare å skremme disse tøffe jentene.

Selsafari, hummerfiske og masse kos ga barn fra hele Rogaland en ukes uforglemmelig opphold på Utsira i høstferien. Utsira Servicesenter og femten frivillige fra Karmøy, Stavanger og Kverneland Røde Kors sørget for å gi de trettito barna en flott opplevelse.

- Dette var barn som ellers ikke er bortskjemt med ferietilbud, sier leirsjef og leder for Karmøy Røde Kors Omsorg, Anne Ferkingstad. Hun beklager at man ikke fikk plass til alle, og forteller at over seksti barn søkte om å få bli med. Det var Karmøy Røde Kors som hadde hovedansvaret for leiren, en oppgave de løste til en sekser på terningen. Også værgudene viste seg å være på Røde Kors sin side. Strålende meldinger og lite vind hilste ungene velkommen til et opphold der opplevelse og sikkerhet var satt i høysetet. Før avreise fra Haugesund fikk alle et navneskilt, og barna ble fordelt på gruppelederne sine. Fin båttur, varm suppe til velkomst, og informasjon om programmet for uka ble fulgt av informasjon om sikkerhet ved sjøen. Alle fikk utdelt redningsvester, og ingen skulle gå ut av huset uten redningsvest. Alle barna fikk også hvert sitt sett med superundertøy og hjemmestrikkede sokker som gave fra Karmøy Røde Kors Omsorg.  Dermed var alle klare for en uke med friske aktiviteter på øya i havet.

 

Brende på besøk

Under leiren kom generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors på besøk. Hjertet til Brende banker nok litt ekstra for Ferie For Alle, så han tilbrakte like godt hele dagen sammen med barna på Utsira. Med Brende fulgte også et TV-team fra NRK, noe som selvsagt var litt ekstra spennende. Middagene ble inntatt på Krambuloftet, der blant annet kjøttkaker og gele gled ned på høykant. Innimellom var det tur på Jokeren, Utsiras eneste butikk. Førtifem barn og voksne med redningsvest i kø var litt av et syn.

 

Mange spennende aktiviteter

Selsafari var et av høydepunktene. Noen fikk sett sel, mens andre syntes helst det var litt skummelt med høye bølger. På forhånd hadde alle fått laget flaskepost som de kastet på sjøen. I tillegg var det rebusløp, konkurranse i dart, paradis eller tegning på kaia. Befolkningen på Utsira holdt på med sine aktiviteter, som på denne årstiden er hummerfiske, og barna fikk se både hummer og krabbe. Barna fikk også fiske med stang fra brygga, padle i kano, ro, fange krabber, gå i svømmehallen og idrettshallen, og gå på oppdagelsesferd i fjæra. Torsdag var den store turdagen. De eldste tok først turen til tårngammen. Her var en pensjonert lærer på plass og fortalte de eldste et eventyr/sagn om sjødraugen. Barna og ungdommene ble helt fasinerte, og satt helt stille med store øyne. Etter dette var det mange som sjekket ut om draugen virkelig fantes på Utsira. De yngste fikk et eventyr som ikke var fullt så spennende, men helt topp. Her var det leirbål, og alle barna fikk grille marsmallows på pinne.

 

Med redningsvest i fyret

Det ble også tur til Utsira fyr. Lokalbefolkningen var på plass og fortalte om fyrets historie. Det var god utsikt fra toppen, og alle så etter om de kunne se hjem. Sikkerheten var viktig på turen, alle skulle ha redningsvest når de gikk ut av Sildaloftet. På fyret gikk vi muligens litt langt, og var trolig de første som gikk til topps i fyret med redningsvest på. Vi fikk også se hvordan en fanger og merker fugl. Det var utrolig spennende. På avslutningsfesten torsdag deltok også lokalbefolkningen, som hadde stilt opp gjennom uka, og deilig pizza, brus, sjokoladekake og muffins skapte god stemning. Selvsagt var det også utlodning der alle barna vant to gevinster hver.

 

Uforglemmelig

Også på fredag var det program: Førstehjelpsdag i idrettshallen, før hamburger og is i krambuloftet satte et punktum for en uke verken frivillige eller barn vil glemme. Trettito barn fra hele Rogaland fra fem til fjorten år, alle med sin hverdag og sine behov, gav en del utfordringer i løpet av uka. Klare regler og forutsigbarhet ble helt nødvendig. Det var mange glade barn som hele tiden spurte: ”Ka tid kan me få vara med på leir igjen?”

- Det ble mange morsomme historier, og mange på Utsira ristet nok litt på hodet av oss. Vi hadde jo redningsvest på oss både på fotballkamp, i fyret og i idrettshallen. Men det var jo så praktisk, ta den på om morgenen, så visste vi hvor den var. Og så varmet den jo så godt, smiler Anne Ferkingstad.

Redaktør -

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Svarte tangenter

Svarte tangenter

Ærlig, hardtslående og inderlig. ...

Søster Vintersol

Søster Vintersol

Et nydelig samspill med fantasifulle illustrasjoner ...

Vanlige tanker

Vanlige tanker

Ønsketenking … Hva hvis nåtidens ...

8291

8291

82,91 år - det er tiden du får ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...