Legger ned fjernkontrollen

12.06.2006
Legger ned fjernkontrollen
John Sjursø har bidratt til omorganisering i Rogaland Røde Kors. Han mener det er tilfredsstillende å hjelpe.

Som så mange andre nordmenn satt John Sjursø godt i nedi sofaen en lørdagskveld. Men denne lørdagen fikk han seg en liten vekker. Røde Kors ble et alternativ til fjernkontroll.

- Jeg satt og så på Momarken for noen år siden. Her deltok Røde Kors og oppfordret folk til å bli besøksvenn. Kona kommenterte at dette var noe for meg. Jeg hadde tidligere vært støttekontakt gjennom kommunen, men var det ikke akkurat da. Jeg sa meg enig med henne og ringte inn og meldte min interesse, forteller John Sjursø.

Da var engasjementet tent. Etter fem obligatoriske kurskvelder var han klar for sine besøk hos en eldre herre. Sjursø opplevde at det ikke bare var den han besøkte som fikk noe ut av besøkene, men at det og for ham var svært givende. For Sjursø, som til daglig er utviklingsleder for Stavanger Aftenblads digitale satsing, ble dette bare starten på Røde Korskarrieren.

- Hvis man kommer inn i en organisasjon og viser litt interesse, så er det lett å bli spurt om å ta tak i andre ting også. Den første oppgaven var å styre besøkstjenesten i Stavanger, så ble jeg rådsleder for besøkstjenesten i Rogaland. I tillegg sitter jeg i styret i Rogaland Røde Kors. Men for all del, jeg er veldig glad i organisasjonsarbeid, sier Sjursø.

Sjursø prater som en foss. Hans engasjement for organisasjonen er svært tydelig. Han refererer til organisasjonen som en motvekt til mye av det andre som opptar oss. Enten om det er TV-titting hjemme eller mobiler og pc’er på jobben. Selv om det er tidkrevende så føles det godt å hjelpe andre.

- Røde Kors er et alternativ til fjernkontrollen, slår 59-åringen fast.

 

Røde Kors Omsorg

Da Sjursø kom inn i organisasjonen var besøkstjenesten og barnehjelpen de to viktigste omsorgsoppgavene Røde Kors hadde. Disse var, og er viktige, men tidene har forandret seg:

- Flere andre omsorgsoppgaver har kommet til ettersom samfunnet har endret seg. De andre oppgavene ble på mange måter parkert under besøkstjenesten og barnehjelpen. Det har ikke vært en god nok organisering. Derfor har vi nå jobbet for å få en egen avdeling som vi kaller omsorg, forteller Sjursø.

Røde Kors Omsorg har utløst mange muligheter for Røde Kors. Det har sørget for en hel meny av tjenester som folk, med litt tid til overs kan engasjere seg i.

Blant dem er besøkstjenesten, visitortjenesten, SAMtjenesten, flyktningguide, nettverksarbeid og ferie for alle. I dag er Sjursø leder for Omsorg i Rogaland Røde Kors.

Sjursø prater om hva Røde Kors kan bidra med for dem som får hjelp:

- For en som sitter i fengsel så er det svært godt å få et nøytralt menneske å prate med. Livet blir lettere med en visitor. Visitorene er de eneste som får komme inn på cella til en innsatt. Vi har i dag visitorer i alle fengslene i fylket.

I tillegg til jobben som blir gjort for de innsatte, trekker Sjursø fram flyktningguiden. Dem finnes det hundre av i fylket. Arbeidet er å guide en flyktning til hverdagen her i Norge.

- Vi ønsker å være med å bidra til integrasjon. I tillegg må vi akseptere dem som kommer til Norge, vi kan lære masse av dem. Vi må møte dem med forståelse, mange har opplevd krig og nød. Det å møte det norske samfunnet kan være vanskelig. Det er ikke noe magisk med dette, det å navigere i hva som er våre plikter og rettigheter kan være vanskelig, også for nordmenn, sier Sjursø.

 

Givende hobby

59-åringen kaller arbeidet han legger i organisasjonen for en hobby. En god hobby. Der resultatene er mer enn tilfredsstillende.

- Jeg blir glad av å glede andre. I tillegg blir man litt fornøyd med seg selv fordi man bidrar. Han trekker fram det gode miljøet i organisasjonen og møtet med alle de frivillige som er villige til å gjøre en innsats. Rogaland Røde Kors har et stort antall engasjerte.

- I disse tider når vi til vanlig driver med NM i huskjøp og bilkjøping så er Røde Kors en viktig utfordrer. Vi blir mer bevisste og ser at hjelpen nytter. Vi som driver med arbeidet får stort utbytte av det.

Selv om organisasjonen har mange som jobber som frivillige, så ønsker Sjursø innstendig at andre skal komme til. Behovet for flere frivillige er stort.

- Det å hjelpe noen som trenger det er stort. Når vi sitter i sofaen med tusen kanaler og null på TV så er Røde Kors en motvekt, det tar ikke mer tid enn én kveld i uka. Vi ønsker også sterkt at flere menn engasjerer seg, for også her i Røde Kors slår damene oss når det kommer til omsorg, sier Sjursø og ler. 

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...