A4-liv søkes

12.06.2006
A4-liv søkes
Tone Grindland Gustafsson og Lene Eltervåg

Å handle i butikken, bestille en legetime og å betale en regning. Helt dagligdagse ting. Ting du gjør uten å tenke på det, men for alle er det ikke helt sånn. Mennesker med psykiske lidelser føler det som veldig vanskelig å komme innenfor. De trenger hjelp til å bli en del av samfunnet.

- Jeg blir så provosert når uttrykket A4-liv blir brukt som et skjellsord, sier trøndelagsdamen ”Lise”.

Hun har drømt om det helt vanlige livet i mange år. Det som du og jeg tar helt for gitt er vanskelig for andre. For Lise var veien tilbake til et vanlig liv veldig lang. Nettverksarbeidet til Røde Kors skal hjelpe mennesker i samme situasjon å komme tilbake til samfunnet raskere.

- I overgangen fra å være utenfor samfunnet til å være innenfor er det godt å ha noen ved siden av seg. Vi i Røde Kors ønsker å bidra til at overgangen blir lettere. Derfor har vi startet Nettverksarbeidet, sier Tone Grindland Gustafsson i Stavanger Røde Kors.

 

Et vanlig liv

Arbeidet går ut på at frivillige er med å hjelpe en som trenger hjelp. Mennesker med psykiske lidelser opplever ofte ensomhet og isolasjon. Du kan være den som hjelper dem ut av den vonde situasjonen.

- Den eneste kompetansen du trenger er det å leve et vanlig liv. Vi ønsker ikke mennesker med kompetanse innen psykisk helse, snarere tvert i mot. Folk flest tenker ikke over det å handle eller å gå på konsert som kompetanse, men for dem som ikke får det til, så er det vanskelig, sier Lene Eltervåg, i Stavanger Røde Kors.

For veldig mange av dem som trenger hjelp er det veldig godt at den som hjelper dem ikke er lønnet, men at personen er frivillig og selv har valgt å bruke tiden sin på dette:

- Mange opplever det som viktig at det ikke er en betalt støttekontakt, eller at de møter på enda en institusjon, sier Grindland Gustafsson.

 

Arbeidet i gang

I Stavanger ble nettverksarbeidet satt i gang i høst. Allerede syv koblinger er gjort og de syv frivillige ble kurset i starten av november. Røde Kors har også satt i gang et samarbeid med flere institusjoner, som for eksempel Gauselskogen. Men Røde Kors trenger flere som er villige til å hjelpe andre til et meningsfullt og godt liv.

- Vi ønsker alle slags mennesker til å hjelpe, gjerne flere menn, sier Eltervåg.

Et av slagordene for denne kampanjen er:

- Er du mann nok til å hjelpe en mann som er mann nok til å be om hjelp.

Det er ikke lett å be om hjelp. Veldig mange synes det er flaut å ikke mestre de mest vanlige ting, men når de har rukket ut et hånd så håper de at noen skal være der og ta i mot.

 

Avklarte roller

Eltervåg og Grindland Gustafsson forsikrer at det ikke handler om å være tilgjengelig for et annet menneske døgnet rundt.

- Den frivillige skal hjelpe til et par timer i uka. Det er tid som er fastlagt og avtalt på forhånd. Det er ikke snakk om at vedkommende skal sluses inn i din vennekrets eller at du skal hjelpe personen til en hver tid. Rolleavklaringen er gjort på forhånd, slik at ingen kan misforstå, forteller Grindland Gustafsson.

Nettverksarbeidet er ikke bare givende for den som mottar hjelp. De frivillige vil kunne ta med seg mye fra opplevelsen. Det er berikende å oppleve at man hjelper et annet menneske, i tillegg er det mye å lære. Den frivillige vil og kunne sette pris på å oppdage sin egen kunnskap og kompetanse. I tillegg er det mulig at han eller hun på en annen måte vil sette pris på det livet som vi tar for gitt. 

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...