Å lære å svømme

12.09.2005
Å lære å svømme
Svømmetrener Sindre Tjåland gir instruksjoner til deltakerne på svømmekurset på Dale mottakssenter.

We like swimming, smiler noen av elevene stående ved bassengkanten, før de tar fart og hopper med store plask ned i vannet. De er unge asylsøkere på svømmekurs arrangert av Sandnes Røde Kors. Etter oppstarten i fjor kan kurset vise til svært gode resultater. Med få unntak har alle deltakerne lært seg å svømme

- Ikke hopp! Svømmelærer Sindre Tjåland er myndig i stemmen, og streng i blikket. Her skal det læres å svømme, og ikke sprutes og plaskes. Elevene adlyder motvillig. De er syv stykker denne tirsdagskvelden i bassenget på Øygard skole i Sandnes. Til daglig bor de på mottakssenteret på Dale, men i kveld er de i bassenget for å lære seg nye svømmeferdigheter.

 

Nødvendig læring

- Mange av asylsøkerne som kommer til mottaket på Dale, kan ikke svømme fra før av. Ofte er det slik at det ikke er noen tradisjon for svømmeopplæring der de kommer fra. I et land som Norge hvor vi har en langstrakt kyst, og folk er vant til båt- og sjøliv, vil det å ikke kunne svømme føre til at en må velge alt dette vekk. Dessuten kan det å svømme faktisk redde liv, svarer Mette Lilleskog på spørsmål om hvorfor svømmekurset arrangeres. Hun er frivillighetskoordinator i Sandnes Røde Kors som, i samarbeid med mottakssenteret på Dale, arrangerer svømmekurset for asylsøkerne som bor her. Etter at Sandnes Røde Kors gjennomførte en behovsanalyse for byen i fjor, var en av tingene som kom fram, nettopp behovet for svømmeopplæring for asylsøkere. Første kurs startet opp for nøyaktig ett år siden, og ble et tilbud til enslige mindreårige ved Dale mottakssenter.

- I år har vi utvidet tilbudet til å gjelde alle beboerne på Dale, men det er ofte slik at de eldre er mer skeptiske til å delta enn de yngre er, forteller Lilleskog. Det som er så fint med svømming, er at det er en aktivitet der en ikke trenger å bruke så mye verbal kommunikasjon.

 

 

Fornøyd lærer og flinke elever

- Gjør slik.

Svømmelæreren demonstrerer med armene hvordan en skal sparke med bena for å holde seg flytende. De unge elevene på 15 til 19 år følger med, og gjentar bevegelsene. Læreren er ikke stort eldre enn elevene. Til daglig går han på internasjonal linje på St. Olav vidergående skole i Stavanger. En del av pensum på linja er frivillighetsarbeid. Elevene skal drive service som skal være til nytte for lokalsamfunnet.

- Siden jeg synes det er gøy å svømme, meldte jeg meg frivillig som svømmelærer. Det er veldig spennende arbeid. På kurset i fjor lærte alle unntatt en å svømme. Han var veldig redd for vann, men han kom seg i hvert fall uti til slutt. Ferdighetene er ulike hos elevene, så jeg må se hva de kan før jeg går i gang med læringa, forteller Tjåland.

- Hvordan er elevene?

- De er litt bråkete, men ellers går det veldig fint.

- Hvordan er læreren?

- Very nice, er alle elevene enige om.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...