For få flyktninger

07.01.2003
For få flyktninger
Dunja Kapetanovic i midten, kobler sammen Ann Elin Hansen til venstre og Nadia Sediqi

For øyeblikket er det flere flyktningeguider enn flyktninger å koble dem sammen med. Dunja Kapetanovic, flykningeguidekonsulent i Røde Kors, ønsker seg nå flere flyktninger

Ordningen med flyktningeguider er landsdekkende, og mange nye guider meldte seg etter at årets Momarkedet ble brukt for å markedsføre tiltaket. Problemet i Rogaland er overkapasitet blant guidene.
- Jeg vet ikke helt hva som er årsaken til at vi har mangel på flyktninger til flyktningeguidene. Men jeg har en mistanke om at det skyldes mangel på informasjon til flyktninger, forklarer Kapetanovic, og legger til at det for tiden også er mangel på mannlige guider.
Det har ført til at det kan være vanskelig for Kapetanovic å finne rett flyktning til rett guide.
- Når vi har mangel på flyktninger blir det vanskeligere for oss å finne den guiden vi tror flyktningen passer sammen med, forklarer hun.

Suksess
I Rogaland er det for tiden rundt 150 frivillige som fungerer som guider for flyktninger. Prosjektet har ifølge Kapetanovic vært en stor suksess etter at det kom til Rogaland i 2001.
- Vi har hatt veldig positive erfaringer med prosjektet. Det har fungert veldig bra. De aller fleste guidene holder kontakten, og danner varig vennskap med sin flyktning. Prosjektet er en god måte å inkludere og integrere flyktninger i samfunnet på, mener hun.
Flyktningguideprosjektet kobler guide og flyktning sammen i minimum et halvt års tid. Flyktningene må ha oppholdstillatelse i Norge, og må gjøre seg forstått på norsk. De aller fleste flyktningene som benytter seg av tilbudet har allerede oppholdt seg i Norge i et par år.

Endre holdninger
Ann Elin Hansen fra Sandnes meldte seg som flyktningeguide etter at hun så Momarkedet tidligere i høst. Hun er full av spenning før sitt første møte med "sin" flyktning.
- Dette kommer til å bli veldig spennende. Jeg gleder meg veldig. Jeg kommer å gjøre dette i sammen med familien min. Det eneste jeg vet er at flyktningen min kommer fra Afghanistan, sa firebarnsmoren i minuttene før møte med sin flyktning.
Hansen er ikke i tvil om at det nye bekjentskapet vil være svært lærerikt, og kommer til å utvide horisonten.
- Først og fremst vil det være med på å endre holdningene mine overfor en ny kultur. Fordommer har vi alle, enten vi liker det eller ikke, forklarer hun.

Så banker Nadia Sediqi på døren. Hun blir tatt godt i mot av Dunja Kapetanovic og sin nye flyktningeguide. Hennes stødige norskkunnskaper gjør at samtalen kommer lett i gang. Litt spent er hun naturligvis. Men også hun full av forventninger.
- Jeg ønsket å finne en guide fordi jeg ville bli kjent med norske mennesker og norsk kultur. Jeg håper også at jeg kan utvikle norsk-ferdighetene mine. Dessuten er det en del praktiske ting som jeg kan få greie på når det gjelder barn og barnehage, og jobbinformasjon, sier hun før hun setter seg ned sammen med sin nye norske venninne.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
flyktningeguider,

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...