For et bedre Darfur

07.01.2003
For et bedre Darfur
Else Førli

Rogalandske bøssebørere samlet inn over en halv million kroner til høstens store innsamlingsaksjon for Darfur. Det nytter å gi.

Krisen i Darfur-provinsen i Vest-Sudan er omtalt som den verste humanitære katastrofen i verden i dag. FN-tall viser at minst to millioner mennesker er berørt av den omfattende konflikten. Den Internasjonale Røde Kors-komiteen har vært i området i over ett år for å forsøke å hjelpe de tusener som er drevet på flukt fra sine hjem. Bidragene fra Norges Røde Kors har vært av stor betydning. To sykehus, flere mobile enheter med primærhelsetjeneste, helsedelegater, vanntanker og tankbiler til å frakte drivstoff er bare noen av de ting som er på plass i Sudan som følge av norsk givervilje. En givervilje som kom godt til syne her i Rogaland da bøssebærere samlet inn penger i perioden 1. - 17. oktober. Innsamlingsleder i Rogaland Røde Kors, Else Førli, er imponert over folks vilje til å hjelpe.

- Bare på Karmøy hadde vi 60 bøssebærere. Der stilte Karmøy Folkehøgskule opp uten at vi engang trengte å be dem. All mulig ros til elevene der, det er flott at folk stiller opp på slike aksjoner. Jeg har også fått mange positive tilbakemeldinger på at de som fikk besøk var glade for å kunne hjelpe befolkningen i Darfur, forteller Førli.

 

- Takk

Til sammen ble det gitt 578.869 kroner bare fra Rogaland, noe som plasserer fylket på 6. plass i en landsoversikt. Vest-Agder topper lista med hele 1.065.360 kroner. Innsamlingsarbeidet ble gjort i samarbeid med Kirkens Nødhjelp via bøssebærere, stands og annet. På landsbasis fikk de to organisasjonene inn imponerende 16 millioner kroner.

- Menneskene i Darfur ber fortsatt om vår støtte. Takket være den enorme innsatsen fra menigheter og Røde Kors-lag kan vi møte behovene til flyktningene i lang tid fremover, uttalte generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, om det flotte innsamlingsresultatet.

Pengene fra innsamlingsaksjonen vil bli brukt fornuftig i Darfur. Det Internasjonale Røde Kors har sammen med de mange andre hjelpeorganisasjonene som er på plass, mange store utfordringer å løse. Mat, vann og medisiner må flys inn og deles ut i den store provinsen. Røde Kors distribuerer daglig 1.200.000 liter vann til over 150.000 mennesker på mer enn 30 forskjellige steder.

- Et bidrag til Darfur, er et steg nærmere en løsning. Utfordringene der nede er store, og for i det hele tatt å ha en sjanse, trengs engasjement også her i Rogaland. Det finnes det heldigvis, og jeg vil rette en stor takk til alle bøssebærere og givere, smiler Førli.

Frank Bertelsen

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...