En håndsrekning mot barnesoldater

21.10.2014
En håndsrekning mot barnesoldater
Aleksander og Bjørg Elen Viste strekker ut en hjelpende hånd til verdens barnesoldater.

Ungdommens Røde Kors i Rogaland er med på en landsdekkende kampanje mot barnesoldater. Derfor har de stilt seg opp i Langgaten i Sandnes, og ber folk sette sitt håndavtrykk på en hvit duk.

Og folk er ikke vanskelige å be. Anders Horpestad, Hanne Sofie Wernøe Nilsson, Karoline Haga og Ole Andreas Egeland har allerede satt sine håndavtrykk på duken. Og nå har de stilt seg opp med rødmaling, koster, plakater og foldere med informasjon. Det tar ikke lang tid før nysgjerrige stopper opp ved standen til de fire medlemmene i Sandnes Røde Kors Ungdom. Aleksander og moren Bjørg Elen Viste er de første to som får rødmaling på hendene, og setter sine avtrykk med signatur under.

Satsningsområde
Horpestad er leder i Sandnes Røde Kors Ungdom. Han forklarer bakgrunnen for kampanjen:
- Annen hvert år velger Røde Kors Ungdom et satsningsområde. Sist gang var det menneskehandel vi jobbet med i to år. På årsmøtet vårt i oktober ble det bestemt at vi denne gang skulle jobbe mot bruken av barnesoldater. Dette er en sak som av og til får oppmerksomhet i media, og når den ikke gjør det, så blir det litt glemt. Men problemet forsvinner ikke av den grunn. I dag er det rundt 300 000 barnesoldater i verden, sier Horpestad.
- Er det et voksende problem?
- Det er i hvert fall et vedvarende problem, og det vil jo variere avhengig av graden av konflikter i verden. Det står i reglene i Genévekonvensjonen og i barnekonvensjonen at barn under atten år ikke skal delta i krigshandlinger. Det har alle stater skrevet under på, unntatt USA og Somalia.
- Heller ikke USA?
- Nei, de er veldig imot å skrive under på ting generelt, og det er flere av de andre Genévekonvensjonene de heller ikke har skrevet under på, sier Horpestad.

Tapetsere Stortinget?
Han sier videre at Røde Kors Ungdom ennå ikke har bestemt seg helt for hvordan alle de spesielle underskriftene skal brukes i slutten av kampanjeperioden, men sier at de vil bli brukt i en felles markering i Oslo.
- Kanskje vi kan tapetsere innsiden av Stortinget med dukene, spekulerer han.
- Hvordan reagerer folk på kampanjen?
- Folk veldig positive og ønsker å bidra, og mange vil også vite mer om saken. Det handler jo om å informere folk, og på den måten skape engasjement. Dersom vi klarer å engasjere folk også utenom Røde Kors til å bry seg, så blir det lettere å bringe det opp på det politiske nivået, og få fram forslag om tiltak, forklarer en optimistisk Horpestad. Han minner om at det også var kampanjearbeid som i sin tid bidro til å få fram forbudet mot klasebomber. Sandnes Røde Kors Ungdom har mellom 25 og 30 aktive medlemmer, og Horpestad ble leder for lokallagets ungdommer i fjor.

Redaktør -

Nyheter

Utbrent

Utbrent

Sterke, djupt personlege og brutalt ærlege ...

Etter oss

Etter oss

Notater fra et samlivsbrudd

Innlagt. Fastlegens dagbok

Innlagt. Fastlegens dagbok

Historien om legen som selv var alvorlig ...

Et øye søker lys

Et øye søker lys

Mellommenneskelige relasjoner ved bruk av ...

Fra mørket til lyset

Fra mørket til lyset

Bestevenn og verste fiende …

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...