Distriktsmesterskap i førstehjelp

14.10.2011
Distriktsmesterskap i førstehjelp
Her får en epilepsipasient førstehjelp fra Egersundslaget.

Fire Røde Kors-lag fra henholdsvis Sandnes, Stavanger, Vindafjord og Egersund var fra 29. til 30. april samlet til DM i Egersund.

DM er en førstehjelpskonkurranse som går over to dager. Konkurransen deles opp i nattorientering på fredag kveld, og en førstehjelps ringøvelse på lørdagen.
Hvert lag består av seks personer, og på hver øvelse får fem personer delta, inkludert en lagleder. En på hvert lag må være innbytter. 2011 var tredje året Egersund Røde kors stilte med lag til distriktsmesterskapet i førstehjelp. I 2009 var det Vindafjord som arrangerte DM. Da fikk Egersund første plass, og deltok siden på NM i Tromsø. Der kom laget på en imponerende syvende plass. I fjord var det Egersund sin tur til å arrangere DM, og da fikk hjemmelaget første plass, og fikk delta på NM i Røros. Der oppnådde de en tiende plass.

Varierte oppgaver

I år var altså Egersund Røde Kors vertskap for DM for andre året på rad. Det var en tøff konkurranse og det var mange gode lag som deltok i konkurransen. Lagene skulle på lørdagen konkurrere i åtte poster i alt fra pulsåreblødning og båresurring, til hjerte- og lungeredning og fallulykke. Øvelsene tar utgangspunkt i grunnleggende førstehjelp. Lagene får poeng ut fra egensikkerhet, sikring av skadested, tidlig varsling, god og riktig førstehjelp og tydelig lagleder rolle.

God latter forlenger livet

- Dette har vært gøy. Fint vær og fin by. Bedre blir det ikke, mente Halvor Haldorsen på laget til Stavanger. Skjønt det kunne faktisk blitt bedre. Stavangerlaget ville gjerne ha napp i vandrepokalen, og måtte denne helga prestere i alle øvelsene om de skulle ha en sjanse mot laget fra Egersund, som også hadde pokalen innefor rekkevidde.
- Det skal bli spennende å se. Jeg tror begge lagene føler at de har klart seg bra, legger Merethe Sollie fra arrangøren til. Men selv de som ikke bare siktet seg inn mot en gjev pokal, nøt dagen og konkurransen.
- Vi har hatt det så bra i dag og ledd så mye at dersom en god latter virkelig forlenger livet, ja, da kommer vi til å leve evig, mente Benjamin Lien på laget fra Sandnes.

Engasjert korpsleder

Egersund stilte med nytt lag for anledningen. Laget skal visstnok ikke hatt særlig lang tid på å forberede seg. Med mangel på snø ved Røde Kors Hytta på Mydland i påsken, har laget likevel lagt ned mye øving den siste måneden. Egersund håpet å havne blant de tre beste lagene, og dermed få vandrepokalen til odel å eie. Laget har vunnet vandrepokalen to år på rad, men i år satte de tre andre lagene i mesterskapet alt inn på å slå vertslaget. At Egersund vant i år igjen viser at korpset har bygd opp en bred kompetanse over tid. Faglig innhold på alle møter danner et grunnlag. Laget har fått god hjelp av den gode og engasjerte korpslederen Heidi Hafsø. Laget til Egersund består av  Erik Spriet (lagleder), Tore Havsø Sæstad, Sandra Åsland, Veronica Tjølsen, Kent Askildsen og Anders Sleveland.
 

Kluss med poengtelling
Egersund har nå fått vandrepokalen til odel og eie. Stavanger ble først tilkjent seieren, men etter en gjennomgang mellom laget fra Egersund og dommerne ble det oppdaget at Egersund sine poeng fra nattorienteringen ikke var tatt med. Dermed vant Egersund med Stavanger på andre plass, Vindafjord på tredje og Sandnes på fjerde. Neste år arrangeres NM i Stavanger. Egersund oppfordrer flere lag til å stille til DM i 2012.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...