Rogaland Røde Kors i Romania

09.08.2010
Rogaland Røde Kors i Romania
Bernt Tore Meling (bakerst) er sammen med lokale Røde Kors på oppdrag i Bucuresti

Avdelingen i Rogaland har flere prosjekt i Romania. Det er både spennende og utfordrende å jobbe i landet, og samarbeidet er tosidig. Det er ikke bare Rogaland Røde Kors som drar til Romania. Rumensk Røde Kors kommer også til Norge og deler av sin erfaring.

- Det er inspirerende å se arbeidet rumensk Røde Kors utfører. Samarbeidet med Rogaland Røde Kors er til glede for begge parter, sier nestleder Bernt Tore Meling i Rogaland Røde Kors. Han besøker fylket Harghita i Romania sammen med Morten Brekke, som er leder for Internasjonalt Utvalg i Rogaland Røde Kors.

- Jeg vil spesielt fremheve Eva, leder for Harghita Røde Kors, sier han.

- Hun er en leder som har en fantastisk varm omsorg for de mange menneskene hun har ansvar for å hjelpe i sitt distrikt. Samtidig har hun orden på papirene sine, sier Meling.

 

Ulendt terreng

Turen rundt i Harghita byr på ulike utfordringer og det er til tider utrolig vanskelig å ta seg frem på landeveiene høyt oppe i fjellene. Transporten går delvis med biler fra Rogaland som er donert av Kverneland Røde Kors og Bryne Røde Kors. De to bilene er i flittig bruk til mange oppdrag og firehjulstrekk kommer godt med når man skal ta seg frem i ulendt terreng. Bilene blir brukt til transport av syke, transport av familier som skal gjenforenes, omsorgsarbeid og til utdeling av mat og utstyr.

- Noen steder er terrenget nesten ufremkommelig, sier Meling.

- To søstre ble nettopp gjenforent. De bodde i to landsbyer med vanskelig framkommelighet. Sånt gjør inntrykk. På programmet står også et besøk i Balan, en by som minner om Sauda med sin hjørnesteinsbedrift. Bedriften er en gruve som er nedlagt, noe som har ført til stor fraflytting. Arbeidsledigheten har ført til økt rusmisbruk blant innbyggerne og mange foreldreløse og forlatte barn.

 

Gjenvinner selvtillit

Relativt nytt er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen Balan og Harghita Røde Kors, et prosjekt som går ut på å etablere fritidsaktiviteter for forlatte barn og unge. Her tilbys dans-, sang- og sceneundervisning og med jevne mellomrom settes det opp show.

- De vi har møtt har lagt mye arbeid i dette, noe som også vises på resultatet. Prosjektet kalles “together with you”, og er banebrytende når det gjelder å øke mestring, gjenvinne selvrespekt og finne glede i å underholde, sier Meling.

Han forteller videre om en jente på 10-11 år som manglet venstre hånd.

- Hun var sky og holdt seg i bakgrunnen veldig lenge. Hun ville ikke vise at hun hadde en funksjonshemming, og hadde ikke tro på at hun kunne bli en del av showgruppen. Sakte men sikkert fikk hun tro på seg selv gjennom sangtrening og støtte av lederne på senteret. Da vi var på besøk fikk vi se et show. Jeg vet ikke helt hva vi hadde forventet oss, men det vi fikk se imponerte oss stort. Den unge jenta uten hånd stod rank og stolt på scenen og sang så det rørte ved oss alle, sier Meling imponert.  

 

Bygger bro mellom generasjoner

 

Blant andre prosjekt som bør nevnes er generasjonsklubben, et aktivitetstilbud til de eldre i en liten landsby. De møtes jevnlig hos det lokale Røde Kors, noe som bidrar til å redusere ensomheten blant eldre innbyggerne. Innimellom har de med seg barnebarna sine og lærer dem blant annet håndarbeid. Dette er populær brobygging mellom generasjonene. ”My doll is ill” er et annet prosjekt. Her lærer barn og unge i 25 skoler hygiene og førstehjelp.

- Mitt inntrykk er at man i dette distriktet har mange dyktige frivillige. De frivillige understreker gang på gang at de mener arbeidet de utfører er viktig, og at det gjør en forskjell for de som mottar hjelp og støtte. De som mottar hjelp i Harghita uttrykker ekte glede over å motta hjelp fra Røde Kors, understreker Meling.

Han sier videre at samarbeidsprosjektet mellom Rogaland Røde Kors m/Flekkefjord by og Harghita Røde Kors helt klart handler om organisasjonsutvikling.

- Det er et tosidig samarbeid hvor ikke bare Rogaland drar til Romania men der også rumensk Røde Kors kommer til Norge for å dele viktige erfaringer. Nesten et drømmeprosjekt, sier Meling.

 

Orden på regnskapene

Han understreker videre at pengestøtten Rogaland Røde Kors yter i dette området kommer godt med.

- Penger fra for eksempel Høyland ungdomsskole og Karmsund videregående samt lokale Røde Kors avdelinger i Rogaland er den finansielle bærebjelken i prosjektet. Og prosjektene i Romania er populære blant elevene som har deltatt. Når du ser hva midlene fra bare en skoles innsamling kan utrette er det fristende å invitere flere med, sier Meling, og legger til: 

- Harghita har orden i regnskapene sine og kan dokumentere hva pengene blir brukt til. Dette er dessuten et godt eksempel på samarbeid hvor Røde Kors prinsippene blir ivaretatt, avslutter han. 

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...