Vafler, bingo og god stemning

18.08.2008
Vafler, bingo og god stemning
Kafé Inkludo er en flerkulturell møteplass. Det startet som et tilbud til deltakerne i flyktningeguiden, som er en del av integreringsarbeidet til Røde Kors.

Duften av kaffe og nybakte vafler blander seg med mer eksotiske dufter av kardemomme og valnøtt. I et hjørne blir bingobordet satt opp, og brettene delt ut. Folk i alle aldere siger inn, forsyner seg fra kakebordet og setter seg ved bordene. Samtalen går ivrig i mange tungemål. Vi er på den flerkulturelle kafèen Inkludo i de ærverdige lokalene til Røde Kors i Eiganesveien.

- Det er en stund siden det har vært så mye folk her, sier Linn Helgesen, som er frivillighetskoordinator i Stavanger Røde Kors. Hun har skaffet seg et bingobrett, og sitter sammen med Nurul Hayati og Aida, begge fra Sumatra i Indonesia.

- Går dere ofte her?

- Nei, det har vært så travelt på jobb at jeg ikke har hatt tid, sier Hayati, men legger til at hun tar i bruk andre tilbud fra Røde Kors:

- Sist vinter var jeg i Sirdalen og gikk på ski. Jeg gikk på baken mange ganger, sier hun og ler. Hun legger til at ski ikke er noe de driver med på Sumatra, og at dette var hennes første gang med trepinner på beina.

- På Sumatra har vi bare to årstider, og ingen vinter, forklarer hun.

Hayati har bodd i Norge i over fem år.

Aida sier at hun av og til møter opp her på kafèen, og at hun trives godt her. Ari er to og et halvt år og gjemmer seg halvveis under stolen til moren. Men når han får snakke litt om armbåndet med Spiderman han har på seg, så lurer han seg fram og forklarer ivrig.

 

Flerkulturell møteplass

- Inkludo er en flerkulturell møteplass. Det startet som et tilbud til deltakerne i flyktningeguiden, som er en del av integreringsarbeidet til Røde Kors, forklarer Helgesen. Kafèen startet opp i 2006, og Stavanger Røde Kors overtok driften høsten 2007, forklarer hun. - Det er en aksjonsgruppe bestående av fem personer som har ansvaret for driften. Flere av de som er i aksjonsgruppen har vært flyktningeguider, forklarer hun.

- Interessen og oppmøtet har variert litt, sier Thorild F. Jacobsen. Hun sitter i aksjonsgruppen.

- I høst har det ikke vært så godt besøkt som tidligere, selv om vi har sendt ut mange invitasjoner. Når vi for to uker siden skulle ha påskeforberedelser, så kom det ingen, sier hun. - Men på den annen side har vi hatt perioder med veldig stor pågang og interesse. Når det har stått spesielle nasjonale retter på menyen har oppmøtet vært spesielt godt, sier Jacobsen.

- Dette er et godt opplegg, det er et lavterskeltilbud. Her er det bare å møte opp, og du kan få praktisert norsk og samtidig ha det kjekt sammen med andre, forklarer Jacobsen engasjert, og legger til at det står forskjellige aktiviteter på programmet hver gang.

 

Bingo!

Så starter bingoen. Jacobsen holder opp et brett og forklarer.

- Du får bingo hvis du har denne rekken, denne, og denne, sier hun, og peker på loddrette, vannrette og diagonale linjer. Folk nikker, organiserer brett og brikker foran seg. Mona Ali svinger bollen med tall og bokstaver, og begynner å lese opp. Barn og voksne følger med på numrene, legger på brikker, og venter i spenning.

- Bingo!

Det er sju år gamle Saiad som stikker av med kveldens første premie: En svart CD-mappe. Han er strålende fornøyd. Nå skal det aldri mer være rot i unge Saiad`s cd-samling.

Når alle premiene er delt ut, og kakebordet begynner å bli tomt, går en vellykket kveld på Inkludo mot slutten. Når alle har gått er det bare duften av vafler og god stemning som henger igjen i lokalet.

Inkludo er åpen annen hver torsdag fra klokken 17.30 til 19.30. 8. mai blir det ny bingokveld, og den 22. mai blir det sommeravslutning.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...