Flott med nytt hus

15.08.2005
Flott med nytt hus
medlemmer Kverneland Røde Kors

Det er mange som skal takkes når Kverneland Røde Kors innvier sitt nye, flotte hus. Interessen i befolkningen, og særlig blant de yngre har økt markant.

- Nå er det skikkelig velstand. Huset er tatt i bruk, selv om det fremdeles gjenstår en del arbeid, sier Otto Skurve fra Kverneland Røde Kors. Sammen med en del av de som har bidratt mest, viser han stolt rundt i det nye huset. Her burde det være godt med plass. Før hadde de 100 kvadratmeter å klare seg på. Nå er grunnflaten 240 kvadratmeter. Her er en romslig kjeller, en flott hovedetasje med gode muligheter, og et loft der ungdommen skal få utfolde seg. Det aller meste er ferdig, men ute og på loftet gjenstår det meste. Det er tenkt at ungdommene selv skal være med å utforme, og lage lokalene på loftet.

 

For lite

Etter at det nye huset ble tatt i bruk har interessen økt veldig for Røde Kors sitt arbeid på Kverneland. Ungdommens Røde Kors har økt medlemsmassen fra 15 til 50. Rommet som er satt av til denne virksomheten er allerede for lite.

- Vi får bruke storrommet. I tillegg kommer det en lavvo på utsiden, som skal være ungenes domene, sier Beate Skeie Oftedal, som ser på dette uventede problemet som en hyggelig ting.

 

Å bygge hus er en ting. Det tar mye tid og energi. Gjengen på Kverneland glemte ikke at de også hadde et arbeid å gjøre parallelt.

- Vi skulle jo drive Røde Kors samtidig. Det er jo tross alt det viktigste, og vi har hatt nok å gjøre. Mye fotballvakter har vi klart, og i påsken var vi jo på fjellet, sier Otto Skurve. De har fått mye god støtte fra frivillige for å få til begge deler.

 

Dugnad

Behovet for et nytt hus har vært der lenge. Under ett hytteopphold på Gilja i 1985, ble tanken på huset for alvor uttalt. Det var mye frem og tilbake om tomtevalg. Først fikk laget en tomt av Kverneland fabrikker litt bortenfor hvor huset til slutt havnet. Kommunen sa nei, dette var friareal. Etter mye, og intens lobbyvirksomhet, fikk de endelig lov å bruke den tomten der huset ble bygd. Også her var Kverneland sentrale.

- Vi fikk kjøpe tomten for 50.000 kroner. Stor sett ingenting med andre ord. Gjennom å felle skogen som sto på tomten, og selge som ved, dekket vi inn nesten hele dette beløpet, smiler Skurve. Han passer på å påpeke at tomten ikke hadde noen verdi for Kverneland, og at dette var bakgrunnen for at de fikk den så billig.

 

Medlemmene har stått på, og bidratt veldig selv. Stort sett alt arbeid innendørs, utenom rørlegger- og elektrikerarbeid, er gjort på dugnad.

- Det har vært en enorm dugnadsånd, og det er mange som skal takkes. En som har vært helt suveren er likevel Rangvald Skjæveland. Han var byggeleder for huset, og skal ha mye av æren for at vi klarte det innenfor budsjettet. Trenger du hjelp til å prute, så er han mannen, smiler Skurve.

 

Det går ikke å starte et så stort prosjekt i en liten forening, uten at det blir uenighet. Stort sett har det gått bra på Kverneland, og Skurve har store forhåpninger for hva huset kan bety.

- Jeg håper det vil bidra til at vi sveises enda mer sammen, og at foreningen kan vokse. Vi er 820 medlemmer, noe som er veldig bra ut fra befolkningsgrunnlaget. Nå håper vi på å få med oss enda flere. Ungdommene har jo begynt veldig bra.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...