Blodig suksess i Eigersund

15.08.2005
Blodig suksess i Eigersund
Et lite stikk, og samfunnsinnsatsen er gjort.

Blodet sildrer sakte. Gjennom en tynn slange, ned i en pose. Senere på kvelden skal posen ta toget inn til Stavanger og settes inn i blodbanken der. Blodtapping i Eigersund har gitt gode resultater.

Marie Gløpstad ser uanfektet ut. Hun har gitt blod i mange år. Reist frem og tilbake fra Stavanger for å gjøre en innsats. Nå setter hun stor pris på å kunne tappe seg i hjembyen.

- Det er nok mange som har valgt å ikke gi blod på grunn av den lange reiseveien til Stavanger, sier Marie Gløpstad. Hun er en av de rundt 400 blodgiverne Røde Kors har rekruttert til den nye tappestasjonen i Egersund. Øystein Mong er den som sørger for at Gløpestads blod tas godt i mot. Han er ambulansesjåfør, tappemann og Røde korsmedlem.

- Dette er noe man har jobbet for i mange år. Det er helt fantastisk at vi har fått det til. Det har vært svært god oppslutning sier Mong.

 

Permanent

Interessen blant eigersundere har vært stor. Vervekampanjen i fjor høst ga godt resultat, men forhåpningen er å komme opp til 500 aktive blodgivere. Tappestasjonene på Jæren er ambulerende, og må ta opp og ned utstyret hver gang.

- Vi er veldig heldige. Her har vi en permanent tappeplass. Har fått et eget tapperom. Det er veldig greit. Det er jo en samfunnsnytting innsats. Etterspørselen etter blod er stor, sier Røde korsmedlem Heidi Havsø. Hun er med og tar imot blodgiverne som kommer denne tirsdagskvelden. De fleste som kommer i dag er der for første gang. De får et skjema som skal fylles ut. Tilbud om et glass vann eller brus. Før de skal stikkes og tappes må de gjennom et intervju. Spørsmål som kan ha innvirkning på om de får gi blod eller ikke gås gjennom. Det er alt fra spørsmål om seksualpartnere til helsetilstand. Folk tar det med godt humør. Totalt skal 24 personer gi litt av seg selv i kveld.

 

Utdanning

Både tappepersonalet, og de frivillige fra Røde Kors har vært gjennom opplæring ved blodbanken i Stavanger. I fjor sommer var det informasjonskurs om hva de frivillige skulle gjøre.

Etter hvert som folk har blitt litt blodfattigere, kommer de ut fra tapperommet. De fleste ser uanfektede ut, men en dame må le litt. Tydeligvis hadde det vært så vanskelig å finne blodårene at hun ikke fikk gitt blod denne tirsdagskvelden. Giverne oppfordres til å sitte en stund, og drikke litt før de går. Også får de selvfølgelig velge fra premiebordet. Her finnes alt fra kosedyr til praktisk toalettveske. Ellers er jo håndklær en sikker vinner. Noen går uten å drikke. Har gjort det mange ganger før, og kjenner kroppen sin. For andre kan det være godt med en pust i bakken, en liten prat, og noe og drikke. Så kan de forlate sykehuset med god samvittighet.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...