Hekker skaper trafikkproblemer

27.05.2004
Hekker skaper trafikkproblemer
krysset Midtre Hamravei-Askeveien har det skjedd flere nesten-ulykker den siste tiden. Til høsten kommer kommunen på befaring

For høye hekker ved veikryss har medført trafikkulykker på Lura. Mona Stangborli i Sandnes kommune lover å ta affære i løpet av året.

- Jeg er redd for at det fort kan bli flere ulykker på grunn av at folk ikke klipper hekkene sine lavt nok. Krysset Midtre Hamravei-Askeveien er et eksempel på at kommunens regler om fri sikt i kryss ikke respekteres. Resultatet kan bli en dødsulykke, sier Hans Jørgen Rusnes som selv bor i Askeveien.

 

Mange nesten-ulykker.

I de kommunale kartene fra Sandnes kommune er det tegnet inn en fri-sikt linje i det aktuelle krysset. Men en slik fri-sikt linje eksisterte ikke da Luraposten var på befaring. Det har det heller ikke gjort tidligere i følge Rusnes.

- Jeg har bedt kommunen ta affære, men de har verken skrevet svarbrev eller gjort noe konkret med hekkene. Jeg har selv vært så uheldig å kollidere med en scooter som var umulig å se og som ikke overholdt vikeplikten da sjåføren kom fra Midtre Hamravei. Det gikk heldigvis godt og det ble bare mindre materielle skader, Jeg har også etter min hendelse blitt fortalt om tre lignende situasjoner fra andre beboere i Askeveien, pluss en større mengde ”nestenuhell”, forteller Rusnes. Etter Rusnes kolliderte ba han eierne av hekken om at den ble beskjært. Dette ble gjort, men ikke nok til at sikten og sikkerheten ble etter forskriftene.

 

Kommunen på befaring

I utgangspunktet er klipping av hekker og opprettholdelse av fri-sikt linje i kryss, grunneiernes ansvar. Hekker i kryss skal være lave nok til at bilister og andre trafikanter har tilstrekkelig oversikt, det vil si en høydegrense på 0,5 meter. I de kommunaltekniske normene for Sandnes kommune står det svart på hvitt at alt som hindrer oversikten i siktsonen skal fjernes. Dette gjelder også i tilfeller der terrenget hindrer sikten, om nødvendig skal terreng avplaneres til høydegrensen på 0,5 meter.

Saksbehandler i Sandnes kommune, Mona Stangborli, kan fortelle at det årlig er en rekke henvendelse fra beboere som klager på hekker i nærområder. I løpet av året skal innmeldte trafikkfarlige hekker og kryss i Lura besiktiges.

- Sandnes er en stor by med mange hekker slik at vi ikke rekker over alt i løpet av et år. Vi tar for oss bydel for bydel. I fjor hadde vi kampanjer på Høle og Figgjo og i år står Lura for tur. Da kommer vi også til å besiktige krysset Midtre Hamravei-Askeveien. Regler for sikt i de enkelte kryss framgår av reguleringsplanen for området, slik at i de tilfeller sikten ikke er god nok vil grunneiere bli pålagt å iverksette de nødvendige tiltak, sier Stangborli.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...