Natteravnene er på plass

30.04.2004
Natteravnene er på plass
Vi prater med ungdommer vi treffer og viser at vi bryr oss, sier Vidar Notland. Han synes å gå som natteravn er en hyggelig tjeneste.

Lura er blitt en roligere bydel etter at de gule jakkene ble et fast innslag i helgene.

Ordningen startet for om lag åtte år siden da Lura fikk eget bydelshus. Det ble en del bråk rundt det nye lokalet. Det skyldtes stort sett eldre ungdommer som samlet seg på parkeringsplassen da det ble arrangert diskotek for de yngre. Dette gjorde at de yngre etter hvert kjente seg utrygge. Det var også et par andre steder i bydelen hvor de eldre ungdommene hadde vorspiel før de trakk til Sandnes eller Stavanger sentrum.

Rolig
Flere lag og organisasjoner gikk sammen og satte opp lister over folk som var villige til å gå som natteravner. Vi har tatt en prat med Vidar Notland som da var representant for Aksjon Nabohjelp og som siden trofast har vært en del av natteravngjengen. Han har seksti navn på lista. Det er i hovedsak foreldre til ungdommer i den aktuelle alderen. De blir rekruttert på foreldremøter på ungdomsskolene.
- For tiden er det rolig på Lura i helgene. Det er sjelden natteravnene kommer over overstadig beruset ungdom. Det kan se ut som om de eldre ungdommene nå holder seg i mindre grupper i hjemmene, forklarer Notland.

Bryr seg
Natteravnene stiller opp de fredagskveldene når det er åpne arrangement på bydelshuset, en eller to ganger i måneden. De er mellom fire og seks personer sammen og vandrer fra kl 19.30 i området mellom bydelshuset og kirken.
- Vi prater med ungdommer vi treffer og viser at vi bryr oss, sier Notland.
De unge selv har til tider vært skuffet over at natteravnene ikke griper inn og løser konflikter. Men det skal de ikke gjøre.
- Vi skal bare være synlig tilstede og eventuelt hjelpe de som ikke kan ta vare på seg selv. I vanskelige situasjoner kontakter vi politiet, sier Notland, som er bekymret over at det den siste tiden har vært nedbemanning hos politiet i helgene, slik at ventetiden på hjelp derfra kan bli lang.

Manglet nettverk
Natteravnlederen synes det å gå som natteravn er en hyggelig tjeneste. En episode har gjort spesielt sterkt inntrykk på ham. Det var en våt og kald novembernatt for syv år siden.
- I nærheten av bydelshuset fant vi en sterkt beruset sekstenåring som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Han var nedkjølt og måtte fraktes til sykehuset i ambulanse. Det viste seg at det var en nyinnflytter som ikke hadde rukket å bygge opp et godt nok nettverk rundt seg. De han var sammen med hadde bare forlatt ham. Det var rett og slett en livsfarlig situasjon, minnes Notland.

Ikke målbar effekt
Siden natteravnene er forebyggende arbeid, er det vanskelig å måle effekten av det. Men fraværet av kriminalitet er absolutt et godt tegn. Kjell Arne Sandve hos politiet er svært glad for natteravnene.
- De registrerer hvor de unge oppholder seg. Dessuten trenger unge mennesker nærhet av voksne. Natteravnene gjør sitt til at ungdommene løper større risiko for å bli oppdaget hvis de planlegger hærverk eller noe annet tull, sier Sandve

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...