Stor skepsis til havn på Somaneset

24.03.2004
Stor skepsis til havn på Somaneset
Flyfoto av Somaneset og Luravika per i dag

Skepsisen til utbygging av industrihavn på Somaneset er stor blant beboere på Lura. Under et informasjonsmøte på Varatun gård tirsdag 16. mars kom misnøyen ettertrykkelig for dagen.

Etter nok en solid kamp av Luras smågutter måtte Voll tusle slukøret av banen med et 2-0 tap i bagasjen, slik at pokalen ble Luras eiendom.
Glenn Flatekvål fra Lura IL ble også kåret til turneringens beste spiller, noe som ble en ekstra bonus å ta med seg hjem til Sandnes.

Medaljedryss til Lura Karate klubb
Lura Karate klubb imponerte stort under NM i shokatan, en av karateidrettens stilarter, i Bergen helgen 19. - 21. mars. Med hjem kunne de 25 utsendte utøverne ta med seg 25 medaljer, noe som gjorde Lura Karate klubb til mesterskapets beste klubb.
Anne May Gåsland ble kåret til årets beste kvinnelige utøver for andre år på rad, og hun vant også seniorgull i kumité og sølv i kata. De andre seniorene i klubben vant fire gull, et sølv og tre bronse, mens juniorene reiste hjem med sju gull, fire sølv og fem bronse.

Debatten om ny havn på Somaneset har lenge vært et tema både i lokale medier og  i bystyret. Til informasjonsmøtet ved Varatun gård møtte mer enn 60 bekymrede Lura-beboere fram for å få innblikk i den pågående konsekvensutredningen for utbyggingen av havn på Lura. Blant de fakta som ble framlagt var at den samlede havneutbyggingen vil komme på mer enn 50 millioner kroner. Videre ble det sagt at  den totale størrelsen vil ligge på mellom 70 og 80 dekar, at seilingsdybden vil bli på 10 meter, og at utredningen så langt ikke har medbrakt informasjon som taler i mot havneutbygging på Somaneset. Forurensing i form av støy og eventuell forringelse av den allerede elendige vannkvaliteten i Luravika, ble sagt å ikke være av en størrelse som hindrer havneutbygging.

 

Etterlyser helhetlig analyse

Etter at utredningen var lagt fram, ble en rekke spørsmål ble reist fra tilhørerne. Til stede for å svare var Ove Fosså fra byplankontoret ved Sandnes kommune, Peter Sonnenberg og Einar Iversen fra ingeniørfirmaet Norconsult og havnesjef ved Sandnes Havn, Odd Hansen.

Det ble reist samlet kritikk fra salen om hvorfor de kommunale myndigheter ikke har iverksatt en samlet konsekvensanalyse for ”de fire store” kommende prosjektene i Lura bydel: Ny havn, dobbeltspor, bybane og bro over Gandsfjorden. Medlem i Lura bydelsutvalg, Henning Løland, var en av de som forlangte en slik utredning.

- Det er meningsløst å utrede prosjektene for seg selv og ikke se på hvordan de vil virke inn på hverandre, mente Løland.

Ove Fosså ved byplankontoret medgikk etter direkte spørsmål fra Løland at en slik utredning kunne være på sin plass, men sa samtidig at bystyret enda ikke hadde bedt om dette og det derfor ikke lå i byplankontorets planer. At havneutbygging mest sannsynlig vil gå ut over badeplassen i Luravika og speidernes tumleplass i strandsonen hadde utrederne ikke fått med seg i det hele tatt.

 

- Ny havn nødvendig

Et av de mange spørsmålene som ble stilt, var om det faktisk er behov for ny havn i Sandnes ettersom det foreligger planer for en ny regionalhavn i Risavika i Sola kommune. Til dette var svaret fra havnefogd Odd Hansen et entydig ja.

- Vi må ha i mente at Risavika enda ikke er realisert, og at havna der er planlagt som en internasjonal containerhavn. Somaneset skal betjene det lokale næringslivet. Det vil ikke være noe konkurranse mellom disse, mente Hansen.

Sandnes kommune ved bystyret har også ved flere tidligere anledninger stilt seg negative til en eventuell havnefusjon med Stavanger og Sola kommuner.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...