Dårlige utsikter for Lidl på Lura

16.02.2004
Dårlige utsikter for Lidl på Lura
Stokkaveien 25

Til tross for gjentatte Lidl-søknader om byggetillatelser i nærheten av Kvadrat, ser det mørkt ut for dagligvarekjedens etablering på Lura.

- Vi har nok butikker på Lura. Vi trenger ikke flere dagligvarebutikker. Og etter det jeg har lest om Lidl og deres behandling av de ansatte, er Lidl ikke en type arbeidsgiver jeg ønsker til vår bydel sier Gry Susanne Hetlelid, Sosialistisk Ventrepartis representant i Lura bydelsutvalg. Heller ikke Arbeiderpartiets representant i bydelsutvalget, Odd Knutsen, er positiv til Lidl på Lura.
- Vi har plenty med butikker i vårt nærområde, og i Sandnes generelt for den saks skyld. Luraområdet begynner å bli overfylt, og trafikken fra og til bydelen er allerede i ferd med å kvele oss. Det vi trenger er en helhetlig reguleringsplan som legger sunne føringer både for framtidig trafikkavvikling og for nyetableringer av butikker, sier Knutsen.

Nei fra kommunen
Saken om Lidls være eller ikke være på Lura, har vært et tema i aviser og i Sandnes kommune siden våren 2003. Den tyske dagligvaregiganten søkte da om å bygge butikklokaler på ei tomt i Luramyrveien, men fikk avslag. En ny søknad ble sendt kommunen i oktober 2003, og da ville Lidl bygge i Stokkaveien 25, mellom parkeringshuset ved Kvadrat og motorveien, der det ligger en løe i dag. Også denne gangen var svaret nei fra Sandnes kommune.
Lidl har også søkt om byggetillatelse andre steder i Rogaland, og per dags dato er to byggesøknader godkjent. En i Gjesdal og en i Haugesund. Etter alle solemerker vil også Lidl åpne butikk i Jåttåvågen, da i forbindelse med Hinna Park-prosjektet ved nye Viking Stadion.

Krever likebehandling
Det er sivilarkitekt Leif O. Larsen som søker om byggetillatelse på vegne av Lidl Norge.
- Dette er en kurant byggesøknad som kommer inn under samme delfelt og samme reguleringsplan som nordre del av Kvadrat. Etter vår mening er det derfor naturlig at vår søknad blir behandlet likt som andre byggesaker i dette feltet. Men vi får avslag fra administrasjonen uten begrunnelse på hvorfor vår sak behandles annerledes, sier Larsen som også sier at tidligere dagligvareetableringer på Kvadrat, altså i samme delfelt, kommer inn under enkle byggesøknader og at Lidl derfor ikke trenger noen dispensasjon fra reguleringsplanen.

- Kan søke andre steder
Byplansjef i Sandnes kommune, Jan A. Bekkeheien, mener det fremgår tydelig både ut fra den aktuelle reguleringsplanen og i rikspolitiske føringer at en nyetablering som den Lidl representerer, ikke er tillatt.
- Planen åpner ikke for nyetablering av detaljhandel i form av dagligvare. Dette er også klargjort både fra kommuneadministrasjonen og etter hvert også fra Fylkesmannen. Påstander om at det er andre grunner enn premissene i reguleringsplanen som gjør at Lidl får nei på Lura, er det ikke grunnlag for å komme med. Prinsippet om likebehandling er selvsagt gjeldende, sier Bekkeheien som legger til.
- Lidl kan selvsagt søke om byggetillatelse andre steder i Sandnes. Så lenge den kommer inn under en reguleringsplan som tillater nyetablering av dagligvare, er det ingenting i veien for at Lidl kan starte i Sandnes.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...