Avspennende trening

12.05.2005
Avspennende trening
Treningen på Yogasenteret gir en smidig kropp og et harmonisk sinn

Inne i Yogasenteret på Eiganes står en gjeng damer og bøyer og tøyer på hver sin lilla matte. Øvelser og stillinger flyter jevnt og sakte over i hverandre. Tung pusting dominerer lydbildet.

- Åpne opp et lite hull i jorden og slipp ut alle unødvendige tanker, sier trener Paul Morten Solaune til de fire damene som står bøyd med hodet ned mot gulvet. Alle i dyp konsentrasjon, barfot, med lukkede øyne. Svakt i bakgrunnen strømmer rolig musikk ut av stereoanlegget.

- Pust inn. Pust rolig ut. Solaune snakker under hele treningstimen. Rolig og monotont.

Selv om yoga er utviklet gjennom tusenvis av år, og har sine røtter i India, er allikevel mange av øvelsene velkjent for de fleste. Asthanga Yoga, også kalt Power Yoga, er en samlebetegnelse for de mer fysisk kraftfulle formene for yoga. I kombinasjonen mellom bevegelse og pust, utvikles muskelstyrke, fleksibilitet og utholdenhet.

 

Pusten

Yoga er kjent for å gi mer energi, mindre spenninger og bedre konsentrasjonsevne. Denne type trening har påvist gunstig effekt for personer med forhøyet blodtrykk, astma, diabetes, ryggplager med mer.

- Pusten er det viktigste en har i livet. I en stresset hverdag puster mange overfladisk. Alt er så hektisk, det er sjelden at kropp og sinn møtes og er tilstedeværende. I yoga brukes pusten som et forankringspunkt. Har du oppmerksomheten liggende på pusten, vil det naturlig spennes av i kroppen. Jeg tror at jo mer hektisk livet blir, jo større blir trangen til å finne noe som får oss til å stoppe opp og finne tilbake til oss selv, sier Solaune.

 

Her og nå

- Ordet Yoga kommer av sanskrit og betyr forening mellom kropp, sinn og sjel. I dag lever vi ofte et fragmentert liv. Vi er sjelden her og nå. De som driver med dette har et ønske om å få disse nivåene til å utgjøre en helhet, sier treneren.

De tøyelige damene på gulvet ser ut til å ha funnet harmonien. Etter om lag en og en halv time går treningen mot slutten. De siste ti minuttene brukes til avspenning. Kroppsdel for kroppsdel får fokus på seg og blir avslappet. Fra tærne til haken. Til slutt er det så stille at en kan høre en knappenål falle.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Yogasenteret,

Nyheter

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...