Trafikkopplæring i Stokka barnehage

16.06.2004
Trafikkopplæring i Stokka barnehage
Johanna Linnea Hauge og Nicolay Berg holder bånn gass langs veiene i Stokka barnehage.

Stokka barnehage har fått veikryss, fotgjengeroverganger, bensinstasjoner og rundkjøringer. Og en motorvei med 90-grense.

- Vi spurte ungene hva de mente var en del av trafikken. Og svarene vi fikk overrasket oss. Unger vet veldig mye om trafikk og hva som finnes langs veiene, så da vi skulle lage et mini-veinett inne på barnehagens område, var det mye som måtte være med. Nå har vi malt opp veier og fått skilt og rundkjøringer. Bak barnehagen blir det motorvei med 90-grense, ungene vet hva som hører med i trafikken, det nytter ikke å gjøre noe halvveis, forteller leder ved Stokka barnehage, Sonja Iversen.

Trygg trafikk
Trafikkopplæringsprosjektet ved Stokka barnehage har blitt en realitet takket være 20.000 kroner fra Stavanger kommune og iherdig dugnadsinnsats fra foreldre. Resultatet har blitt veier som går på kryss og tvers mellom bygningene og lekeplassene. Og veiene er det barna selv som har tegnet inn på kartet.
- Vi laget et stort kart over hele barnehageområdet. Barna fikk tegne inn det de ville ha med i veinettet, og da manglet det ikke på forslag. Taxiholdeplasser, rundkjøringer, lyskryss og fareskilt på grunn av bratte bakker er bare noen eksempler. Vi kunne selvsagt ikke realisere alt, men mange av forslagene har blitt virkelighet. Og barna lar seg ikke avfeie med for eksempel hjemmesnekra skilt, det må være ekte saker, forteller avdelingsleder, Heidi Goldhahn.

Harde biler, myke barn
Foreløpig er det mest tut og kjør der ungene raser av gårde på trehjulssyklene, men Iversen tror prosjektet kommer til å bli en suksess.
- Det er viktig at ungene så tidlig som mulig lærer grunnleggende trafikkregler. Til høsten begynner 35 av våre barn på skolen. Da er det viktig at de kjenner til hvor man kan krysse gatene, og at det kan være farlig å ferdes i trafikken. ”Biler er harde og store som så, barna er myke og små”, er en regle vi prøver å lære barna, sier Iversen.

30-åring
Stokka barnehage er med sine 150 barn og 40 ansatte en av byens største barnehager. Trafikkprosjektet er et permanent pedagogisk satsningsområde og en del av barnehagens 30-årsjubileum.
- Vi har også hatt en stor sommerfest som bursdagsfest. Barnehagen er en trivelig plass å være for både store og små, og det skal vi være i 30 nye år. Minst, smiler Iversen.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...