Solhaugen-idyll truet av ventilasjonssjakt

16.06.2004
Solhaugen-idyll  truet av ventilasjonssjakt
Her, på toppen av Solhaug, planlegges en luftesjakt til Hundvågtunnelen.

I forbindelse med byggingen av Hundvågtunnelen er det planlagt en ventilasjonssjakt med utløp på Kampen.

- Det er viktig at inntaket for friskluft kommer fra et område som ikke er forurenset. Sjakten ønskes plassert så nær Hundvågtunnelen som mulig, men samtidig med tilstrekkelig avstand til boligene i området. Ut fra vegvesenets ventilasjonsberegninger vil punktet der rampene i tunnelen treffes, være det gunstigste stedet å plassere ventilasjonssjakten, heter det i vegvesenets forslag til reguleringsplan. Og det ”gunstigste stedet” er i følge vegvesenet, ved friområdet på Solhaug på Kampen. En slik sjakt krever et overbygg som vil bli tre ganger tre meter i utstrekning og opp til seks meter høyt. En slik sjakt medfører også en del støy.

- Ingen sjenerende støy
En rekke av naboene til friområdet har i brevs form kommet med kommentarer til den planlagte sjakta. Solhaugen velforening påpeker at kommunens intensjon om grønnsone fra Byhaugkaféen ned til Solhaug fravikes hvis planen realiseres. Solhaug er i dag en av de få gjenværende grønne lungene i bydelen og er mye brukt til lek og rekreasjon.
Direktør i kultur og byutvikling, Halvor S. Karlsen, vurderer det annerledes.
- Ut fra en helhetsvurdering er det gunstigst å plassere innluftssjakten på Solhaug. Dette gir kort avstand til Hundvågtunnelen, samtidig som en slipper å komme i konflikt med eksisterende bygninger eller veganlegg. Sjakten vil ikke få konsekvenser for bruken av friområdet på Solhaug, og vil verken medføre sjenerende støy for brukerne av området eller for de omkringliggende boligene, skriver direktøren i sin konklusjon på planen.

Frykter likevel støy
I en felles kommentar fra deler av beboerne i Bjørkeveien, Almeveien og Lindeveien vises det til et lignende ventilasjonsanlegg i Drammen. Dette genererer i følge målinger av rådgivningsselskapet Scandiaconsult AS, 80 decibel døgnet rundt. Beboerne frykter derfor at sjakta vil medføre sjenerende støy.
- Å plassere et seks meter høyt tårn her kan ikke sies å være spesielt velvalgt. Hva med å plassere sjakta på et høyt bygg, som i andre store byer? I dag er Solhaug nesten helt støyfritt, og vi er redd sjakta ødelegger dette, heter det i beboernes kommentar.

Gammelt bunkeranlegg
Torleiv A. Sirevåg som også bor ved friområdet kan opplyse om at det i dag ligger rester av et gammelt bunkeranlegg fra andre verdenskrig nedgravd på selve toppen av Solhaug.
- Under forutsetning av at alle andre mulige lokaliseringer er utredet, bør ventilasjonstårnet plasseres et par meter mot vest for å dra nytte av det allerede utsprengte bunkeranlegget, og for å redusere synlig høyde til over bakken til to til tre meter. Området er flittig benyttet til rekreasjon og som utsiktspunkt, og man vil med riktig utforming og plassering unngå verdiforringelse av friområdet, mener Sirevåg.
- Anlegget må støydempes kraftig. 80 decibel er uakseptabelt i dette området. Maksimalstøy for anlegget bør ikke overskride 20 til 25 decibel, avslutter Sirevåg

Frank Bertelsen

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...