Gamle Stavangers vaktbikkjer

23.04.2004
Gamle Stavangers vaktbikkjer
Åse Marie Noer

Foreningen Gamle Stavanger kan ikke tillate seg å hvile på laurbærene. Vi må hele tiden være på vakt mot nybygging i Gamle Stavangers nærområde, sier leder Åse Marie Noer.

- Vi må vokte oss for at Gamle Stavanger blir murt inne. Med stadig nye reguleringsplaner for områdene rundt trehusbebyggelsen, kommer stadig nye trusler mot Gamle Stavanger. Vi har sett eksempler på blokkbebyggelse som ligger alt for nær trehusene og som er forstyrrende på miljøet her nede på Straen. Gamle Stavanger er helt unikt, både nasjonalt og internasjonalt, sier Noer.

Frykter byggeplaner
Foreningen Gamle Stavanger avholdt nylig nyvalg på interimstyre. Her ble Noer gjenvalgt som leder. Kirsten Middelthon forlot styret etter langvarig engasjement. Sammen med resten av styret er Noer skeptisk til byggeplaner i bydelens nærområde.
- Den planlagte utbyggingen i Nedre Strandgate er et eksempel på noe som burde vært unngått. Her kommer det en blokk helt i randområdet til Gamle Stavanger. Man burde heller ivaretatt grøntområdet som Mobil i sin tid besørget opparbeidingen av, mener Noer.
- Vi opplever ofte at byens politikere trekker fram Gamle Stavanger i festtaler og lignende, men når det kommer til politiske vedtak virker det ikke alltid som de fine ordene sitter friskt i minnet. Heldigvis har vi noen politikere som ikke firer i saker som angår denne delen av byen, og det setter vi stor pris på, sier Noer.

Lobbyvirksomhet
I dag er Gamle Stavanger vernet. Men slik har det ikke alltid vært. I en reguleringsplan av 1946 gikk det fram at hele bebyggelsen skulle rives til fordel for moderne blokkbebyggelse. Heldigvis gikk det ikke slik, mye takket være Einar Hedén. I 1951 tok Hedén initiativet til bevaring av bebyggelsen på Straen og til stiftelsen av foreningen Gamle Stavanger som så dagens lys i 1957. Foreningen har siden vært en drivkraft i arbeidet med å bevare bydelens originalitet, både gjennom stor dugnadsinnsats og lobbyvirksomhet.
- Foreningen i dag består av en rekke ressurspersoner som brenner for Gamle Stavanger. Alle beboerne er automatisk medlem av foreningen og den er i tillegg åpen for alle som ønsker å bli medlem. Vi har også knyttet til oss fagfolk som kjenner den byggtekniske historien og som kan bidra til vedlikeholdsarbeid og oppussing. Husene her på Straen er antikviteter som vi alle har ansvar for, sier Noer.

Aktivitetsdag
Brannsikring har lenge vært et viktig arbeidsområde for foreningen. Dette prosjektet er nå godt i gang, blant annet gjennom finansiering fra et forsikringsselskap og fra kommunen. Foreningen står også i spissen for andre tiltak og aktiviteter.
- Bomiljøet her er også helt spesielt. Alle kjenner alle, og vi tar vare på hverandre. Hver år deler vi blant annet ut en hagepris, i 2003 gikk denne til Else og Arne Sørlie som bor i Villa Blidensol. Og det er heller ikke lenge til vi skal arrangere aktivitetsdag, det skjer 6. juni. Da kommer folk fra hele Stavanger og Jæren for å få et innblikk i Gamle Stavanger. Jeg oppfordrer alle til å besøke Gamle Stavanger da, man blir helt sikkert imponert over denne perlen i Stavanger by, smiler Noer.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...