Ny natteravnpatrulje

18.03.2004
Ny natteravnpatrulje
Sigbjørn Bø

Foreldre fra Kampen, Eiganes og Stokka har gått sammen for å starte en natteravngruppe. Til nå har 40 beboere meldt seg frivillig til patruljering i nattemørket.

- Vi hadde et informasjonsmøte om natteravnidéen i november, og siden den gang har vi fått 40 medlemmer i gruppa. Det gjør at vi nå er i oppstartsfasen med å gå natteravn rundt om i bydelen, forteller Sigbjørn Bø, leder i styret for den nye natteravnpatruljen.

 

Dokumentert behov

Natteravn ble et kjent begrep i Norge i begynnelsen av 1990-tallet. Idéen om at edru voksne mennesker skal være tilstede i gatebildet for å forebygge rus- og voldsproblematikk blant ungdom kom opprinnelig fra Sverige, og bredte raskt om seg også her til lands. I dag finnes natteravner i de fleste norske byer, i Stavanger finnes det natteravngrupper både i sentrum og i flere andre bydeler. Og nå altså på Kampen, Eiganes og Stokka.

- Behovet for voksnes tilstedeværelse i nærområdet er til stede også i vår bydel. Vi samarbeider blant annet med Uteseksjonen, og de har fortalt oss at det foregår ting på kveldstid i helgene i vårt område som 15-åringer ikke bør være en del av. Ikke 18-åringer heller, for den saks skyld, sier Bø.

 

Ingen sladrehanker

En natteravns oppgave er ikke å være ”reservepoliti” eller borgervern. Det er selve tilstedeværelsen som er viktig. Ungdom som opplever ubehagelige situasjoner skal da kunne ty til natteravnene for hjelp hvis de selv ønsker det. Natteravnene skal i utgangspunktet ikke gripe inn i voldssituasjoner som er i gang. Alt som kommer fram av informasjon om enkeltpersoner under en vaktrunde, holdes konfidensielt. Tillit er et nøkkelord for ravnenes arbeid og framgangsmåte.

- Sosiale antenner er en forutsetning for vårt arbeid. Ungdommene skal vite at de kan stole på oss. I våre retningslinjer heter det at alle natteravner skal være ytterst forsiktig og omtenksomme når opplevelser fra natteravningen diskuteres med utenforstående. Det skal aldri nevnes navn eller opplysninger som kan lede tilbake til enkeltpersoner. Dersom en natteravn mottar personlige opplysninger fra en ungdom, skal en holde opplysningene for seg selv eller ta det opp med Styret hvis en mener at konkrete tiltak bør settes i verk, sier Bø.

 

Trenger flere ravner

I utgangspunktet skal natteravngruppa for Kampen, Eiganes og Stokka være ute i gatene hver lørdag mellom klokka 20.30 og 00.30. Vaktene går på rundgang slik at tre til fem ravner er ute hver helg, og ingen skal gå alene. Basen skal være på Eiganes nærmiljøsenter. Det er et stort geografisk område som skal dekkes slik at det er ønskelig med enda flere frivillige.

- Det sier seg selv at vi ikke klarer å dekke hele området i løpet av en kveld. Vi er godt fornøyd med at 40 stykker allerede har sagt seg frivillige til å delta, men vi trenger flere. Erfaringer fra andre steder viser at ungdommene setter stor pris på natteravnenes arbeid, og at pensjonister og besteforeldre er særlig populære. Så hvis noen ønsker å vite mer om hva vi driver med, er det bare å ta kontakt, sier Bø.

 

Natteravnene for Kampen, Eiganes og Stokka kan nås på telefon 51539091, eller via e-post .

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...