Skulpturbydelen Våland og Eiganes

16.10.2003
Skulpturbydelen Våland og Eiganes
Lars H. Lende

Skulpturbydelen Våland og Eiganes kulturbydelen framfor noen i Stavanger. Ikke bare valang og Eiganes flest museer, men også flest statuer som minne etter historiske Stavanger- per sonligheter- og begivenheter. Ledaal har på en vandring i bydelen valgt ut tre personer som er minnet i sten, og som herved får en ekstra omtale.

Axel Cappelen

Axel Cappelen var den første over lege ved Stavanger kommunale sykehus, som stod ferdig i 1897.  Sykehuset avløste den etter hvert beryktede "Kombinerende indretning" på St. Peters plass, som hadde fungert som oppbevaringssted for gamle, syke og fattige og som tvangsarbeidanstalt. I Axel Cappe lens tid ble det opprettet en rekke nye legestillinger, samt utvidelser og nyanskaffelser ved sykehuset. Mens et større nybygg for kirurgisk-og fødselsavdeling var under oppfø relse, døde overlege Cappelen brått i 1919. Den nærmest forgudede over- John.

legens bortgang vakte stor sorg i hele byen

John Haugvaldstad
John Haugvaldstad har mer enn noen annen bidratt til opprettelsen av Det norske Misjonsselskap (1842) og Misjonshøgskolen (1843). Som legpredikant var han en av sin tids mest betydelige haugianere. I 1834 grunnla han Josephines Stiftelse som oppdragelsesanstalt for fattige pike- barn. Haugvaldstad startet som far- vemester og var da han døde i 1850 en aktet og innflytelsesrik borger med mange tillitsverv i kirke og kommune.

Lars H. Lende
Om Lenden er det skrevet mye og sagt mer. Han var en byoriginal og idealist som gjerne gjorde seg til klovn for sin hjertesak; De unge Han hadde et utpreget sosialt samfunnssyn. Dette kom til uttrykk i mellomkrigstiden da han sysselsatte arbeidsløs ungdom i ditt verksted Han forhandlet brukte maskiner og verktøy, og ga ut sin egen avis "Fagamatøren", for å få ungdom inn i praktisk arbeid. Lenden opptrådte i
fargesprakende habitter og "funkisansikt" for å vekke oppmerksomhet, og drog land og strand rundt med sine ponnier som han gjerne ga til barneinstitusjoner.

 

Redaktør -

Nyheter

Som vind og bølgje

Som vind og bølgje

Ei kjærleiksvandring i tidlause møte ...

Solomon

Solomon

En skildring av alt fra fortidens riker, ...

Ham vi ikke ville vært foruten

Ham vi ikke ville vært foruten

Om det å klare seg - mot alle odds ...

En liten bit

En liten bit

Det handler om å finne mening og klarhet ...

Hjerte av gull

Hjerte av gull

Med fokus på tap av natur og dyreliv ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...