Kjempetrær blir 2000 sekker ved

11.12.2003
Kjempetrær blir 2000 sekker ved
Rolf Kluge, Ingvar Omdal og Helge Fisketjønn har brukt høsten til skogsarbeid ved Mississippi friluftsenter

Siden slutten av september har pensjonistene i Stavanger skoglag felt mer enn hundre 25 meter høye grantrær på Dyrsnes ved Store Stokkavatn.

- Ingenting er så sunt og helsebringende som et solid stykke arbeid ute i naturen. Det er noen virkelige kjempetrær som har deiset i bakken, og det har ikke bare vært lett. Noen av de høye trærne har stått svært tett, og det har vært nødvendig med både muskler og tankearbeid for å få jobben gjort. Men nå nærmer vi oss slutten. Beklageligvis, smiler primus motor i Stavanger skoglag, Ingvar Omdal.

Mye ved
Vi befinner oss på Dyrsnesodden ved Mississippi Friluftssenter. Her står høye grantrær tett i tett, og det er lite lys som slipper ned på skogbunnen. Mange av trærne ble plantet for mellom 40 og 50 år siden, og siden den gang har skogen nærmest fått vokse fritt. Helt til Stavanger skoglag tok affære med øks og motorsag. Hvor mange trær som er felt er Omdal ikke helt sikker på, men det er i hvert fall mer enn 100, sier han.
- Det trengtes en opprydding her. For at en skog skal holde seg fin, trengs det litt vedlikehold. Man kan ikke bare la det vokse vilt. De nedhogde trærne hogger vi opp til ved, og det kommer til å bli minst 2000 sekker før vi er ferdige, sier Omdal.

Samarbeid med kommunen
Skogryddingsprosjektet har foregått etter avtale med Park og Idrettsetaten i Stavanger kommune som ga Stavanger skoglag ansvaret med å rydde skog på Dyrsnes. Initiativet kom fra ildsjelene i skoglaget selv. Etter diverse papirarbeid og flere søknader, gikk kommunen etter hvert med på å overlate ansvaret for Dyrsnesodden til skoglaget. Det endelige oppdraget gikk ut på å hogge ut lysninger, fjerne dårlige trær, tynne ut granalléen, samt generell uttynning slik at granskogen fikk bedre leveforhold.

Vil starte skogplantingsprosjekt
Stavanger skoglag består av 12 menn i sin beste alder, det vil si pensjonistalderen. Tidligere var de aktive i Sørmarkas venner, og var involvert i skogryddingen der da det måtte renskes ut på grunn av høyspentmastene. En felles interesse for skogbruk gjorde at de 12 herrene i 1999 stiftet Stavanger skoglag med mål om å vedlikeholde Stavangers gjenværende skogsområder. Omdal har hatt en fasinasjon for skog og trær helt fra barnsben av.
- Jeg husker godt da vi fikk være med på skogplanting i Sørmarka. Det var en fin opplevelse, og er et barndomsminne som sitter godt i. Jeg skulle ønske vi kunne begynne med noe slikt igjen. At vi fikk ryddet er par teiger i Sørmarka slik at byens skoleelever kunne få delta i skogplanting slik vi gjorde da vi var små. Barn og unge trenger et levende forhold til naturen og et nytt skogplantingsprosjekt kan være et fint virkemiddel i så måte, tror Omdal.

Frank Bertelsen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...