Turn er tingen

14.11.2003
Turn er tingen
Stavanger Turn

Barn og unge har virkelig fått øynene opp for turn. Stavanger Turnforening har mer enn 1200 aktive unge turnere.

- Sindre syntes det ble for kjedelig med fotball, så han fant ut at han ville begynne med turn. Vet ikke helt hvordan han kom på det, men en dag kom han og sa at turn var tingen for han, smiler mor til Sindre Fagervik (8), Eidis Fagervik.
- Han stortrives i gymsalen. Og så er det så god trening, sier mamma Fagervik videre.

Sindre er ikke alene om å trives i Turnhallen på Lassa. De siste årene har pågangen til Stavanger Turnforening fra turnivrige barn og unge vokst betydelig, og i dag har foreningen mer enn 1200 medlemmer under 18 år. Tone Døvre har vært instruktør siden 1980, og hun skjønner godt hvorfor turninteressen har bredd om seg.
- Turn er fantastisk god trening. Ikke bare for barn og unge, men også for voksne. Gjennom turnen får man utviklet spenst, balanse, styrke, hurtighet og koordinasjon. For å si det slik, kunne jeg velge mellom å la mitt barn drive med turn eller fotball, hadde valget vært klart: Turn, sier Døvre.

Mange aktiviteter
Et så stort antall medlemmer gjør at Turnhallen bobler av liv og aktivitet hver eneste kveld. Sindre er med på turnskole for gutter mellom 6 og 12 år, og det er en rekke andre tilbud. Saltoskole, trampoline, rytmikk, jazzdans, showdans, aerobic latino og gymlek er bare noen av kursene Turnforeningen har lagt til rette for. Lek er det viktigste i timene for barn.
- Her får barna utfolde seg fritt og virkelig teste seg. Jeg ser stor forskjell på barn i dag sett i forhold til for 10-15 år siden. Det er tydelig at mange har et veldig stillesittende liv, og at mange trenger mer aktivitet, sier Døvre.

Trener egne instruktører
Men Turnforeningen har selvsagt også utøvere som driver seriøst med turnen. Tore Samuelsen, Henrik Døvre og Astrid Kleppe er alle i landslagsklasse i sin aldersgruppe, og andre er også i ferd med å ta steget opp blant de ypperste i landet. Og når de flinkeste ikke trener selv, bidrar de som instruktører for barna.
- Vi fostrer opp våre egne instruktører. Se for eksempel på Tore Samuelsen som er landets fremste turner på juniornivå. Han er aktivt med for å lære opp de minste. Det er viktig at vi utvikler organisasjonen slik at vi har egne ressurspersoner, sier Døvre.

Frafall blant voksne
Men et hjertesukk har hun etter mer enn 20 år som instruktør i Turnhallen.
- Mange av våre voksne medlemmer har begynt å falle fra til andre treningsformer. Helsestudioer har nok tatt en del av vår tidligere voksne medlemsmasse og det synes jeg er litt rart. Vi har de samme tilbudene som de fleste helsestudioer utenom vekter. Men frafallet blant de voksne til tross, samlet medlemstall for alle aldersgrupper ligger på over 2000. Ikke verst, smiler Døvre.

Frank Bertelsen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...