Turn er tingen

14.11.2003
Turn er tingen
Stavanger Turn

Barn og unge har virkelig fått øynene opp for turn. Stavanger Turnforening har mer enn 1200 aktive unge turnere.

- Sindre syntes det ble for kjedelig med fotball, så han fant ut at han ville begynne med turn. Vet ikke helt hvordan han kom på det, men en dag kom han og sa at turn var tingen for han, smiler mor til Sindre Fagervik (8), Eidis Fagervik.
- Han stortrives i gymsalen. Og så er det så god trening, sier mamma Fagervik videre.

Sindre er ikke alene om å trives i Turnhallen på Lassa. De siste årene har pågangen til Stavanger Turnforening fra turnivrige barn og unge vokst betydelig, og i dag har foreningen mer enn 1200 medlemmer under 18 år. Tone Døvre har vært instruktør siden 1980, og hun skjønner godt hvorfor turninteressen har bredd om seg.
- Turn er fantastisk god trening. Ikke bare for barn og unge, men også for voksne. Gjennom turnen får man utviklet spenst, balanse, styrke, hurtighet og koordinasjon. For å si det slik, kunne jeg velge mellom å la mitt barn drive med turn eller fotball, hadde valget vært klart: Turn, sier Døvre.

Mange aktiviteter
Et så stort antall medlemmer gjør at Turnhallen bobler av liv og aktivitet hver eneste kveld. Sindre er med på turnskole for gutter mellom 6 og 12 år, og det er en rekke andre tilbud. Saltoskole, trampoline, rytmikk, jazzdans, showdans, aerobic latino og gymlek er bare noen av kursene Turnforeningen har lagt til rette for. Lek er det viktigste i timene for barn.
- Her får barna utfolde seg fritt og virkelig teste seg. Jeg ser stor forskjell på barn i dag sett i forhold til for 10-15 år siden. Det er tydelig at mange har et veldig stillesittende liv, og at mange trenger mer aktivitet, sier Døvre.

Trener egne instruktører
Men Turnforeningen har selvsagt også utøvere som driver seriøst med turnen. Tore Samuelsen, Henrik Døvre og Astrid Kleppe er alle i landslagsklasse i sin aldersgruppe, og andre er også i ferd med å ta steget opp blant de ypperste i landet. Og når de flinkeste ikke trener selv, bidrar de som instruktører for barna.
- Vi fostrer opp våre egne instruktører. Se for eksempel på Tore Samuelsen som er landets fremste turner på juniornivå. Han er aktivt med for å lære opp de minste. Det er viktig at vi utvikler organisasjonen slik at vi har egne ressurspersoner, sier Døvre.

Frafall blant voksne
Men et hjertesukk har hun etter mer enn 20 år som instruktør i Turnhallen.
- Mange av våre voksne medlemmer har begynt å falle fra til andre treningsformer. Helsestudioer har nok tatt en del av vår tidligere voksne medlemsmasse og det synes jeg er litt rart. Vi har de samme tilbudene som de fleste helsestudioer utenom vekter. Men frafallet blant de voksne til tross, samlet medlemstall for alle aldersgrupper ligger på over 2000. Ikke verst, smiler Døvre.

Frank Bertelsen

Nyheter

Dråpediamanter

Dråpediamanter

En utrolig vakker presentasjon av naturen ...

Taj hos dyrlegen

Taj hos dyrlegen

Det er ikke alltid greit å være ...

Bobben og Eddie - Det første møtet

Bobben og Eddie - Det første møtet

«Jeg er en elefant», sa Bobben. «En rosa ...

Bobben og Eddie - Leteaksjonen

Bobben og Eddie - Leteaksjonen

Hvor er det blitt av Eddie ...?

Ingen vil ha oss. Bind II - Syrisk familie

Ingen vil ha oss. Bind II - Syrisk famil...

Hvordan var det å være flyktende ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...