Skipper Worses sjakk-talenter

16.10.2003
Skipper Worses sjakk-talenter
Full konsentrasjon over sjakkbrettene.

Skipper Worse er inntatt av unge. Ole K. Ihle har oppgaven med lære opp en ny generasjon sjakkspillere.

- Nå skal vi ha en oppgave. Er alle sikker på hvordan en løper ser ut? Bra! Sett den på F1. Bra! Sett den andre løperen på G1. Bra! Nå skal jeg vise dere noe, sier Ole K. Ihle med høy stemme til sine langt yngre sjakkfrender. Alle følger lydig instruksene, og lytter nøye til hva Ihle har å si. På brettet står også de to kongene, og med et trekk settes den svarte kongen sjakk matt. Ihles disipler smiler fornøyd.

Godt for hjernen
Skipper Worse besøkes vanligvis av pensjonister. Men en dag i uka strømmer barn i alderen syv til elleve inn dørene for å lære sjakk.
- Det er forferdelig gøy at vi får barna inn i huset. Det blir fort livat her da, smiler Ihle. Selv har han spilt sjakk i en mannsalder og vel så det. Som ung Kongsgård-elev spilte han mye og ble god nok til å delta i mesterklassen ved Stavanger sjakklubb. Nå spiller Ihle mest for gøy, og er stadig veldig fascinert av spillet.
- Sjakk er et spennende spill. Det setter krav til konsentrasjon, tenking, fantasi og en smule frekkhet. Jeg tror det har en befordrende effekt på unge hjerner, og jeg synes det er kjekt å få undervise barn og unge i spillet, sier Ihle som tidligere var rektor ved Kongsgård videregående.
- Jeg har undervist i sjakk en gang før. Det var i mine unge dager da jeg var to år i Tanzania. Sjakk er universalt, forteller Ihle.

Hjernebry
Håkon Solli (11) og Madeleine Helgeland (9) er to av de 15 som har meldt seg på Skipper Worses sjakkurs. De har begge spilt litt hjemme, men synes det er gøy å lære mer. De sitter bøyd over brettet, og klarer knapt å rive seg løs for å svare på et par spørsmål.
- Jeg har spilt med storebror og far, de er gode. Men det er kjekt å være her og lære enda mer. Sjakk er hjernebry, og ganske annerledes enn spill på PC. Sjakk er mer lærerikt, mener Håkon.
- Jeg lærte det først av en venninne. Og så synes jeg at det var så kjekt at jeg ville fortsette, forteller Madeleine.

Barn møter eldre
Daglig leder ved Skipper Worse, Arna Smistad, har lenge hatt lyst til å få i gang tiltak slik at barn kan møte de eldre på Eiganes. Hun er imponert over sjakkinteressen blant unge.
- Det ble fullt på et ”snipp” på sjakkurset. Barna på Eiganes liker tydeligvis dette spillet. Og når vi nå har Ole Ihle som kan øse av sin kunnskap, tror jeg nok de lærer mye. Vi har tidligere prøvd oss med strikkekurs for unge, men det gikk ikke. Nå vurderer vi også å tilby leksehjelp til barn og unge, så det blir kanskje enda et tiltak der barn møter gamle, forteller Smistad om tiltaket.

Frank Bertelsen

Nyheter

Dråpediamanter

Dråpediamanter

En utrolig vakker presentasjon av naturen ...

Taj hos dyrlegen

Taj hos dyrlegen

Det er ikke alltid greit å være ...

Bobben og Eddie - Det første møtet

Bobben og Eddie - Det første møtet

«Jeg er en elefant», sa Bobben. «En rosa ...

Bobben og Eddie - Leteaksjonen

Bobben og Eddie - Leteaksjonen

Hvor er det blitt av Eddie ...?

Ingen vil ha oss. Bind II - Syrisk familie

Ingen vil ha oss. Bind II - Syrisk famil...

Hvordan var det å være flyktende ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...