Rekordsvakt på Kampen

22.09.2003
Rekordsvakt på Kampen
Gertrud Mair Lundberg har hatt Kampen skole som stemmelokale i 40 år. Valgleder i Kampen valgkrets, Karl Jan Søyland, viser hvilke urner stemmene skal i.

I Eiganes valgkrets stemte kun 49 prosent av de stemmeberettigede. Velgeroppmøtet på Kampen skole var også lavt, her stemte bare 53,4 prosent.

- Jeg forstår ikke de som ikke stemmer. Valget er vår mulighet til å øve innflytelse på framtidens beslutninger, sier Kampen-innbygger og stemmegiver Morten B. Jacobsen.
- Jeg vil ha de rette folkene inn i styre og stell. Hvis det nå bare er mange som stemmer som jeg gjør, så skal det går greit, smiler Jacobsen fornøyd etter stemmesedlene er trygt nede i valgurnene.
Også Gertrud Mair Lundberg fikk stemmen sin registrert.
- En skal stemme. Så enkelt er det. Man bestemmer jo ikke utfallet, men man er i hvert fall med på å avgjøre. I år har jeg til og med skiftet parti. Jeg var ikke helt fornøyd med mitt gamle. Men hvem jeg stemte på? Det sier jeg aldri, ler Lundberg.

Forvirrende regler
På Kampen skole holdt Karl Jan Søyland i valgtøylene og forsøkte å sørge for at ting gikk forskriftsmessig for seg. De nye reglene skapte litt forvirring hos mange.
- Det at konvolutten er vekk, og at man skal stemple og brette selve stemmeseddelen, var litt forvirrende for en del. Spesielt for de mange eldre i vår del av byen. De er vant med en annen framgangsmåte, forteller Søyland som likevel ikke tror de nye valgreglene var grunnen til det lave oppmøtet.

Søyland om oppmøtetallet
- Jeg kan holde en times foredrag om hvorfor oppmøtet ble så lavt. Noe av grunnen ligger i at folk har problemer med å se forskjeller på partiene. Det er en utfordring for politikere og deres partier. Tror også det ligger en utfordringen i at vi har fått det så godt i dette landet at vi tar goder for gitt. Har full forståelse for at folk reagerer på kø. Men at folk skal straffe demokratiet ved at de ikke kan stå i kø, blir feil. Det var en tankevekker å se hvor positivt mange av våre nye landsmenn reagerte da de så hvor trygt og greit det er å stemme her til lands. Selv om det ble kø, sier Søyland om oppmøtet.

Høyre fortsatt størst
Tallenes tale sier at Høyre forsvarte sin posisjon som det største partiet på Våland og Eiganes. Særlig i Stokka valgkrets er Høyre dominerende, 37,7 prosent valgte Høyre som likevel totalt i bydelen gikk ned med 2,4 prosentpoeng fra valget i 1999.
Sosialistisk Venstreparti ble det mest fremgangsrike partiet på Våland og Eiganes. SV fikk til sammen 12,9 prosent av stemmene, en samlet fremgang på 7,1 prosentpoeng fra forrige lokalvalg. Særlig gikk SV fram i Våland valgkrets hvor partiet har økt sin tilhengerskare med 9,8 prosentpoeng siden 1999.
Kristelig Folkeparti ble valgets taper også på Våland og Eiganes. Partiet mistet 3,7 prosentpoeng av sine velgere sett i forhold til 1999. Til sammen stemte 5,8 prosent på KrF. I alt stemte 8347 mennesker på Våland og Eiganes, et valgoppmøte på 54,6 prosent.

Frank Bertelsen

Nyheter

Dråpediamanter

Dråpediamanter

En utrolig vakker presentasjon av naturen ...

Taj hos dyrlegen

Taj hos dyrlegen

Det er ikke alltid greit å være ...

Bobben og Eddie - Det første møtet

Bobben og Eddie - Det første møtet

«Jeg er en elefant», sa Bobben. «En rosa ...

Bobben og Eddie - Leteaksjonen

Bobben og Eddie - Leteaksjonen

Hvor er det blitt av Eddie ...?

Ingen vil ha oss. Bind II - Syrisk familie

Ingen vil ha oss. Bind II - Syrisk famil...

Hvordan var det å være flyktende ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...