Modne modellbyggere

22.09.2003
Modne modellbyggere
Arne Knutsen og Tore Thorsen jobber med “Gjøa”.

Hver fredag samles en gjeng mannfolk i veteranklassen for å bygge modellbåter på Skipper Worse. Og for en god diskusjon.

- Dette er like mye en diskusjonsklubb som en modellbyggerklubb. Vi diskuterer alt mellom himmel og jord, alt fra jenter til båter. Det eneste vi ikke diskuterer er politikk. Vi har vokst i fra alt som heter kjekling. Men selvsagt diskuteres båter en del. Det er vel båter som er vår fremste felles interesse, sier Johs. Henriksen, en av de ivrige modellbyggerne.

Samlingsstedet er rundt bordtennisbordet i kjelleren på Skipper Worse. Diverse båtmodeller er under konstruksjon, og meningene er mange om hvordan en modellbåt skal bygges.
- En trenger ikke være så fingernem som man kanskje skulle tro. Det viktigste er tålmodighet. Det er viktig for oss pensjonister å ha noe som vi kan henge fingrene i, sier klubbens nyutnevnte leder, Arne Knutsen.
- Det er ikke så mye ledelse som trengs. Det eneste jeg gjør er å telle opp hvor mange vi er hver gang.

Tar lang tid
Knutsen er i gang med en modell av ”Gjøa”. Han vet ikke hvor lang tid han har brukt på skuta til nå, men det er heller ikke så nøye.
- Det tar lang tid å bygge en modellbåt, så det er bare å ta tida til hjelp. Men jeg tror nok jeg kommer til å jobbe en del med båten i høst, så får vi se hvor langt jeg kommer. Nå har et av stagene røket, så jeg får begynne med å reparere det, forteller Knutsen.

En båt som er ferdigbygget, er en modell av redningsskøyta Colin Archer. Detaljene er mange og vakre. Dekkhusene kan løftes opp, og da sees bord, stoler og parketten på dørken. Storseilet er prydet med redningsskøytenes logo som viser at dette er en modell av den første Colin Archer-skuta. De eldre herrene har hatt mange store prosjekter opp gjennom årene, mange av modellene som kan beskues på Sjøfartsmuseet er laget nettopp i kjelleren på Skipper Worse.

Vil undervise
Bygging av modellbåter er en gammel kunst som er i ferd med å gå i glemmeboka. I hvert fall tror Kåre Leo Eriksen det.
- Det er synd at det ikke har blitt lagt opp til at vi gamle kan få lære opp ungdommen i denne kunsten. Det er jo nesten bare vi veteraner som kan kunsten nå. Vi har drevet med dette i mange år, så vi har en del å lære fra oss. Og vi trives svært godt her nede. Vi har blitt så begeistra for hverandre at vi kommer igjen og igjen. Men det hadde vært fint om vi fikk ungdommen ned hit, mener Eriksen.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...