Innreder rom – med hjerterom

02.09.2013
Innreder rom – med hjerterom
Grunnleggeren av Levanger Konfeksjonsfabrikk i Stavanger

Store barneøyne følger 14 par damehender, som jobber, måler, klipper og syr. Lille Anne Tollaksen sitter ved enden av bordet til bestemoren Kristina, Grunnleggeren av Levanger Konfeksjonsfabrikk i Stavanger. I morgen åpner Annes barnebarn bursdagsgaven fra sin bestemor. Kristina fyller ni år. I pakken fra bestemor er en symaskin.

Flittige Hender. På et lite hjørne, i en liten gate, inn en liten dør, ligger en liten butikk. Med en stor historie.

- De kommer igjen. Og så kommer døtrene. Og  barnebarna. Anne Tollaksen snakker om kundene sine. De lojale kundene som har lært å stole på en liten dame med  stort engasjement, stor kunnskap, og et stort team for store og små jobber. Anne er grunnlegger av Flittige Hender og eier butikken sammen med Anne Grethe Toska.

- Vil du ha kaffe? Plommer? Snickers? Jeg får kaffe og is før jeg i det hele tatt har fått parkert ved det eklektiske pausebordet, og beundrer en kraftig bordplate bestrødd med delikate bånd, nette porselenskopper, frukt, snacks - og en hammer som kunne drept et neshorn. Du skal ikke skue hunnen på det velfriserte håret... Det ligger åpenbart arbeid bak det pene og polerte.

- Geten Høie, interiørarkitekten, var her i går og ryddet, fanatisk, hun hørte du skulle komme og syntes det var aaalt for rotete! utbryter Anne unnskyldende.

Jeg kikker rundt og ser bare harmonisk fargekoordinering, små og store skatter, og mye lys. En av skattene som roper på meg er et majestetisk kassaapparat, dandert med bilder, huskelapper og annet blikkfang.

- Det skulle nok egentlig vært på museum, sier Anne, da jeg velter over av beundring. Metallet er grovt og mørkt, og står i sterk kontrast til sine nye, glatte, myke, glitrende og skinnende omgivelser. Et stykke stavangersk historie sittende midt i rommet, som en klok  gammel juvel med mange minner og ingen som hører.

 

Starten

- Vi har alt fra knappenål til sofa, sier Anne.

- Vi leverer fra Sirdal til Sørlandet, fortsetter hun. Interiørarkitekten Geten Høie spiller en stor rolle i geografien, ettersom hun jobber med kunder i hele distriktet og samarbeider tett med butikken.

- Hun er uvurderlig for oss, og vi er uvurderlige for henne, forteller Anne.

Butikken med 30 års historie går nå over to etasjer, med fem butikkansatte, en interiørarkitekt og en montør. Spol tilbake, og det hele begynte med Anne og hennes lidenskap for håndarbeid og tekstil. Og mormor Kristina.

- Hun var litt av en dame. Jeg lærte alt av min mormor. Det var ikke butikk her i starten. Vi hadde først kurs her; kurvmaling, dukkelaging, patchwork, vevkurs, alt mulig. Så begynte vi å selge materialene vi brukte til kurs, og det hele utviklet seg.

Redbullgenerasjonen har entret interiørmarkedet, og Anne snakker kyndig om trender, svingninger og utvikling på området. Mens mange små butikker utenfor allfarvei kan slite med å henge med, har innehaverene passet på å følge med, reise på messer, og har ikke merket for mye til presset. Men snakket har gått på messene:

- Folk er litt ”trøtte av ting”. Og de handler også mer på nett. Det er viktig å følge med. Man trenger  kunnskap. Gardiner er forresten på full fart inn igjen. Etter lang tid ute. Det ar alltid noe nytt, sier hun, og tilføyer:

- Hytteinnreding og gardinlifter er forresten også stort.

 

Prosessen

- Dere er et helt team, med helhetlig tilnærming til interiør. Jeg kommer til deg og vil ha min nye, nakne hytte innredet: Hva skjer?

- Da drar vi på befaring, eller får bilder av rommene og fargeprøver av beisen. Så møtes vi her, og vi legger frem forslagene våre, og vi kommer enten og tar mål – eller du kan gjøre det selv. På eget ansvar. Vi syr til bestillingen og gjør alt klart så det bare er å klikke ting på plass. Veldig greit. Vi har montør til dette. En veldig kjekk montør, flirer hun fornøyd. Før hun forter seg å tilføye:

- Vi har i det hele tatt veldig kjekke medarbeidere...

 Arvelig?

Anne fikk det fra sin mormor, og håper å kunne gi det til sitt barnebarn. Talent, interesse og kunnskap.

- Jeg har lyst, og SKAL ha tid, jeg må bare prioritere, sier hun.

Hun håper interessen er arvelig. Tippoldemor Kristina drev konfeksjonsfabrikk, i morgen får Kristina på  ni år sin første symaskin. Hvem vet hvordan butikken vil se ut om 30 nye år? Ting forandrer seg, men sjel, personlighet og lidenskap rokkes ikke av grov sjø i markedet. Om genet i verste fall mangler denne runden, så kan man sy kule iPhone-deksler med ti tommeltotter...

 ”Hei, har dere rosa glittergardiner med giraff-bord?”

Om noen svarer: ”Nei, tror ikke det... Sjekk hyllen...”, så svarer Flittige Hender: ”Nei, men vi kan lage det for deg. Og henge det opp for deg. Og matche resten av huset.”

Isen min smeltet, for ”me slapp tattelet”, som den dynamiske innehaveren sier.  Jeg får med meg en eske sjokolademandler og rusler ut den lille døren. Mens jeg tenker for meg selv at kanskje jeg skal gå inn flere små dører. 

Redaktør -

Nyheter

–	Det er fysikk forklart på en gøyal måte

– Det er fysikk forklart på en gøyal måt...

Hilde Sunde har, i samarbeid med illustratøren ...

Øyeblikk av lykke

Øyeblikk av lykke

Det du gjør - gjør det helt - ikke ...

Skyldens stemme

Skyldens stemme

I visse perioder kan skyldfølelsen ta ...

Sonare Livstopper

Sonare Livstopper

«Interessante tanker, båret fram på ...

Bekjennelser

Bekjennelser

Kan det tenkes at det vi ikke vet, er det ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...