For slitt og for smått

06.05.2013
For slitt og for smått
Stein Erik Opheim og Ellen Ersdal

Foreldrene ved Våland skole mener skolegården både er for liten og for slitt. De etterlyser akutte tiltak og jobber samtidig med å gjøre skolegården større.

Foreldrenes arbeidsutvalg (Fau) ved skolen har pekt på en rekke mangler ved lekeapparater og utstyr i skolegården i dag, og bedt Stavanger kommune om å gjøre noe med det. Samtidig har de fått 70.000 kroner i tilskudd fra bydelsutvalget for å lage en skisse til en ny og større skolegård på lengre sikt.

-Våland skole har over 500 elever neste år, mot 470 i år. Ifølge kommunens egne normer, skulle skolegården ha vært 20-25 mål med et slikt elevtall. Her er den bare 4,8 mål stor, sier leder i Fau, Stein Erik Opheim.

-Skolegården er så liten at det er et problem å avvikle 60-meteren i gymtimene, illustrerer tidligere Fau-leder og nåværende leder av driftsstyret, Ellen Ersdal.

Går mye plaster

Både Fau og Eiganes og Våland bydelsutvalg har etterlyst utbedringer i skolegården. Svaret fra kommunen, avdeling for park og vei, er at planene ikke inneholder noe til Våland skole i perioden 2013-2016.

-Forfallet er tydelig, og det forårsaker skader og skaper farlige situasjoner hver dag. Det mangler nett i fotballmålene, og elever løper ut i den trafikkerte gata for å hente ballen mange ganger hver dag. En del av de 4,8 målene skolen disponerer som uteareal er bygget som en park, men den er bare et gjørmehull som ikke er tilrettelagt for barn i det hele tatt, mener Ellen Ersdal.

-Parken fører bare til at elevene drar gjørme inn i skolebygget. Det er også flere grusbinger rundt om i skolegården. Rundt disse er det masse småstein og grus som ligger oppå asfalten. Det fører til at det dras mye småstein inn på skolen, og det resulterer i mange skrubbsår og et høyt plasterforbruk på skolen, legger Stein Erik Opheim til.

De er enige om at noe må gjøres, men så langt har de ikke nådd gjennom hos Park og vei.

-Nå har vi involvert helseavdelingen i kommunen. Vi vil ha deres vurdering av situasjonen. Tidligere har vi opplevd at lekeapparater som går i stykker bare blir fjernet i stedet for å repareres, sier Ellen Ersdal.

 

Tenker større sentrum

Med økende elevtall blir også en mer permanent utvidelse og oppgradering av uteområdet stadig mer påkrevd. Fau har fått 70.000 kroner i tilskudd fra bydelsutvalget. Pengene skal brukes til å lage en skisse for hvordan en utvidelse kan gjennomføres.

-Det er for tidlig å si hva slags løsning vi kommer til å presentere, men St. Petri menighetshus er en av våre nærmeste naboer. De har planer om å bygge nytt hus på eiendommen sin, og det er også snakk om å gjøre dette til bydelshus. Våland har ikke noe definert sentrum i dag, og i forbindelse med kommuneplanen ble det lansert et behov for bydelshus. Det er også en park utenfor menighetshuset. Det vil være naturlig at vi ser på om vi kan lage et mer sammenhengende uteområde, hvor alt dette inngår, sier Stein Erik Opheim.

-Betyr det at dere legger opp til å stenge Rektor Steens gate forbi skolen?

-Det er for tidlig å si noe om det. Vi har fått litt penger, og vi har foreldre som har slik planlegging som fag. Vi skal ta oss tid til å lage en skisse som ikke bare viser hvor stort området kan bli, men også hvordan det kan utformes og hva det kan inneholde, sier Opheim.

Redaktør -

Nyheter

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...