Vitalt seniorsenter ledaal_1_2013_Layout 1 18.03.2013 10:58 Side 4

18.03.2013
Vitalt seniorsenter ledaal_1_2013_Layout 1 18.03.2013 10:58 Side 4
Skipper Worse-senteret

Skipper Worse-senteret er 40 år i år. Brukerne er minst 20 år eldre enn senteret. Likevel er det mellom 1.000 og 1.200 som trener fast hos Skipper Worse hver uke.

Tidligere var det mange seniorer som mente de var for unge til å gå på Skipper Worse. Satsingen på treningsstudio og organiserte treninger har endret på det. Til sammen er det altså over 1.000 som trener fast på de fire sentrene Skipper Worse driver i Stavanger.
-Det har vitalisert senteret og gjort at folk går hit fra de er rundt 60. Vi har faktisk to generasjoner seniorer her i dag. Det er fortsatt noen som mener de er for unge til å gå på Skipper Worse. Men det handler nok mer om holdninger enn om alder. De som sier det, kan gjerne være over 80, sier daglig leder Lisbeth Vikse med et smil.

140 frivillige
Selskapet Skipper Worse, som driver de fire sentrene, eies av Nasjonalforeningen for folkehelsen i Stavanger. Sentrene drives så å si uten offentlig støtte, men de utfører tjenester for det offentlige. Skipper Worse har blant annet middagsdistribusjon til hjemmeboende eldre i Stavanger. Inntektene kommer ellers fra brukerbetalinger, kafédrift, kursvirksomhet, utleie av selskapslokaler og en rekke andre ting. Det er 18 ansatte i 13 stillinger på sentrene i dag. Hovedkontoret er i senteret på Eiganes.
-Den viktigste innsatsen er likevel den som gjøres av våre 140 frivillige, mener Lisbeth Vikse.
Selv om Skipper Worse er et tilbud for folk over 60, understreker Vikse at også yngre folk er velkomne på senteret.
-Vi har en kafé som er åpen hver dag. Der er det ingen aldersgrense, verken oppover eller nedover. Det er også foredrag og konserter og annet som gjerne kan være interessante for et yngre publikum. De er selvsagt velkomne, sier hun.

Motvirker ensomhet
Tavlen med oversikt over hva som skjer, dekker en hel vegg på Skipper Worse-huset. Det er mange kurs og en rekke faste aktiviteter.
-Vi har for eksempel linedans hver mandag, syng med oss hver tirsdag, konsert hver torsdag, ramser Lisbeth Vikse opp.
-Vi har besøk av musikere, dansere og komikere – og har mange interessante og godt besøkte foredrag. Vi prøver å variere innholdet så godt vi kan. Vi vil at Skipper Worse være et møtested som passer for de fleste, sier Vikse.
Hun har selv erfart at det er et stort behov for møtesteder som dette i Stavanger.
-Stavanger har hatt stor tilflytting i årene etter at offshoreindustrien etablerte seg her. Det betyr at vi nå får en generasjon pensjonister som ikke har familie og nettverk rundt seg. Vi tilbyr pensjonsforberedende kurs til bedrifter, og dette er en bekymring mange har uttrykt. Det er godt hvis vi kan være med på å motvirke den ensomheten, mener hun.

-Vil gi noe tilbake
I systuen på Skipper Worse er mange flittige hender i sving. Selv om den sosiale biten er den viktigste for damene som er samlet, er de også glade for å bidra til Skipper Worse. De lager ting som selges på senteret, men driver også med reparasjon av klær.
-Det er mange som kommer hit med bukser som trenger nye glidelåser og sånt – ikke bare folk som går på senteret, men også andre som trenger det. Folk kan ikke ordne sånt i dag. De kjøper heller en ny bukse, forteller damene på systuen. De er på plass samme dag hver uke.
-Vi har det kjekt på Skipper Worse, og da er det godt å kunne gi noe tilbake. Vi tar ikke noe med oss hjem av det vi lager på systuen. Det er slik det skal være, sier Bjørg Eriksen.
Tor Albert Barstad er instruktør på Trim for alle. Han er selv over 70, men er fast treningsinstruktør på Skipper Worse både på Eiganes og Madla.
-Dette er trening med bevegelse, strekk og tøying i stedet for tunge løft. Musklene skal være i aktivitet. De eldste på Trim for alle er over 80 år, og det er folk her som har skiftet både hofter og knær, forteller Barstad.
I det ene kursrommet er instruktør Torbjørn Hogstad i gang med datakurs for sine elever. I dag er det internett som står på timeplanen, men det er bredde i datakursene på Skipper Worse.
-Vi har kurs i windows, tekstbehandling, digitale foto, bruk av e-post og nettbank, for å nevne noe, sier Hogstad.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...