Førsteklasses innkjøp

07.08.2002
Førsteklasses innkjøp
Det er vel best at jeg åpner pennalet slik at en på bildet kan se hva som er inni etasjene? En gnistrende fornøyd Ida Clausen med rosa drømmesekk og rosa drømmepenal.

Du trodde kanskje skolestart bare betydde innkjøp av skolesekk? Marianne Clausen, mor til snart seks år gamle Ida, vet bedre. Bli med mor og datter på skolestart-handletur i Havannasenteret.

- Skolesekk, pennal, gymsokker, bind til skolebøkene, to nye bukser, ny genser, nye sko... Mor Marianne må stoppe for å trekke pusten midt inni oppramsingen av nødvendig utstyr til en nybakt skoleelev.
- Og så en prinsessekrone! bryter Ida inn.
Yndlingsfargen til Ida som blir seks i november og som 15. august skal begynne i første klasse på Klepp skole, er ikke uventet alle avskygninger av rosa. Derfor har hun valgt seg helrosa sekk, noe som er helt i tråd med det hennes jevnaldrende foretrekker, avslører Trude Mohn hos August Interbok i Havannasenteret.
- Jentene skal ha rosa sekker og guttene blå. Slik har det vært i mange år. I det hele tatt velger førsteklassingene veldig tradisjonelt og forutsigbart, mener hun.
Og det skal være skikkelig rosa sekk og ikke rød, ifølge flertallet av førsteklassingene.
- Vi har også tatt inn en rød variant av den rosa sekken, men den selger ikke like mye, smiler Trude Mohn.
I år har det imidlertid skjedd en liten forandring ettersom mange vordende førsteklassinger ønsker seg sekk uten meis.
- Det ser ut til at det førsteklassingene spør etter, er veldig avhengig av hvilke råd de har fått av førskolelærerne i barnehagen. Vi anbefaler imidlertid i regelen at de kjøper sekk med meis, blant annet fordi sekkene får en nokså røff behandling og meisen bidrar til å beskytte sekken. Dessuten er meisene nå laget av lettmetall slik at det nesten ikke er noen vektforskjell på sekker med og uten meis. Prismessig er det også lite som skiller de to typene, bare 50 kroner, sier hun.

Den rosa og blå bølgen varer sånn cirka til barna kommer opp i fjerde klasse. Da avgjør det generelle motebildet hvilken sekk som velges:
- Da blir barna veldig bevisste på hva som er årets farger, og velger sekker i disse fargene. I år er for eksempel beige og kaldt blått inn i disse aldersgruppene, forteller Trude Mohn.
For de yngre er ikke bare fargen på sekken, men også ekstrautstyret som følger med, svært viktig:
Så å si alle sekkene selges med en liten "gave", som et lite dataspill, en liten lommelykt eller et lite anheng, som Ida fikk med på sin sekk:
- Jeg har en liten hest bak på sekken, forteller hun stolt og svinger raskt sekken ned av ryggen for å vise den vesle metallhesten som dingler fra glidelåsen.
- Hesten er nesten det viktigste ved hele sekken, humrer mor Marianne.
Det er ofte besteforeldrene som kjøper sekk til den håpefulle, mens mor og far står for pennalet, forteller Trude Mohn.
Innen pennal er det ingen tvil om hva som er årets bestselger hos August Interbok i Havannasenteret: Guttene skal ha sort pennal med fotball, mens det rosa prinsessepennalet tar kronen hos jentene. Også hos Ida:
- Åhh mor! Se! Et pennal med prinsesse på! Og med to etasjer med ting! Kan jeg få det?
Mor Marianne er ikke vond å be i dag, pennal må man jo ha, og Ida får pennaldrømmen oppfylt.
Jo flere rom det er i pennalet, desto mer spennende blir det for førsteklassingene, forteller Trude Mohn mens Ida nøye gransker hver av de to "etasjene" i prinsessepennalet.
Når barna blir større, er imidlertid posepennal mer i skuddet, avslører ekspeditøren.

 

Klær
- Ida ville aller helst gått i fotside prinsessekreasjoner på skolen, røper mor og sveiper datteren tilbake fra utstillingen av karnevalsdrakter hos Lekulfs avdeling i Havannasenteret hvor mor og datter er på jakt etter skoleklær.
Butikken har i ett års tid også solgt klær i tillegg til leker.
- Mye av klærne er engros og vareprøver. Derfor er det like spennende hver gang vi pakker ut en ny forsendelse, forteller Gerd R. Skogland hos Lekulf.
Prisene er det i hver fall lite å utsette på: 70 kroner for en grå joggebukse, 20 for en sommertopp og 59 kroner for en høyhalset stripet genser. Alt i bomull, er høyst akseptabelt, mener Marianne Clausen.
- Dette er jo veldig billig, og så er det klær som tåler litt også, smiler hun fornøyd mens hun balanserer de utvalgte varene opp på disken.
Tvers over gangen fra Lekulf holder Nille hus. Et lite berg av flerfargete barnesko foran inngangen vitner om at sommerferien nærmer seg slutten.
- I år har vi tatt inn en del sko spesielt beregnet på skolestart. Vi fikk inn et stort lass, men nå begynner det å tynnes i utvalget, forteller ekspeditør Kathinka Røsberg.
Marianne Clausen er spesielt på utkikk etter sko uten snøring til Ida som ennå ikke helt behersker knyttingens edle kunst. Men akkurat den skoen mor falt for, er utsolgt i størrelse 31.
(mellomtittel) Skodd for skolegang
- Dessverre, vi har den bare i større og mindre størrelser, beklager Kathinka Røsberg.
Men når skoene bare koster 98 kroner, går det jo an å satse på en annen hest, og Marianne finner en sko i beige og burgunder med snøring.
- Ta dem på og løp en liten runde, oppfordrer hun datteren som fornøyd spretter av gårde.
Mor selv er tilfreds med skoene, de kjennes både myke og lette ut, og etter at Ida har godkjent dem, havner også de oppi Idas rosa sekk sammen med den nye buksen, den høyhalsete genseren, sommertoppen og det rosa pennalet. Mens Ida er opptatt med å først å spenne fast brystremmen og deretter magreremmen på sekken, røper mor at Ida nok kunne tenkt seg mer rosa saker enn bare rosa sekk og rosa pennal:
- Aller helst vil hun ha alt i rosa, men et sted må grensen gå, småler mor.

Redaktør -

Nyheter

Ut i livet

Ut i livet

Dikt om livet - både i tanke, ord og ...

Fordi du fortjener det

Fordi du fortjener det

Dikt og tekster med tidsaktuelle budskap ...

Berit Ås - dikt i utvalg

Berit Ås - dikt i utvalg

Berit Ås - kjent som fagperson og forsker, ...

Kollaps

Kollaps

Gled deg til du slipper taket ...

Vin møter poesi

Vin møter poesi

Vin løfter poesien. Poesi hever vin...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...