Kan noen hjelpe oss?

15.01.2007
Kan noen hjelpe oss?
Den vakre, lille stuen har vært en velsignelse for damene, men med råtnende kledning er det kort vei til fullstendig forfall.

Helselaget på Hommersåk gjør en fantastisk jobb for bydelens eldre. I tillegg samler de inn masse penger til veldedige formål. Men nå trenger damene hjelp, lokalene deres er i ferd med å ramle sammen.

I den gamle Klokkargården har Helselaget holdt hus siden 1987. Da pusset de opp bygget selv, med hjelp fra dugnadskrefter i bygda. Både unge og gamle hjalp til. Men bygget har stått og forfalt siden. Damene makter ikke fikse det selv.
- Vi får låne lokalet av kommunen mot at vi selv vedlikeholder det, men dette klarer vi ikke, sier Gudrun Johansson, nestformann i Riska Helselag
Johansson har vært medlem i helselaget i over 40 år. I mange år hadde medlemmene møter hjemme hos hverandre, men nå har de endelig fått sitt eget, det betyr mye.
- Det er så godt å ha et eget sted. En plass å ha papirer, et servise, som bare er vårt, det betyr mye, sier Johansson.

Til forfall
Men nå har lykken snudd. I årevis har bygget forfalt uten at damene klarer å fikse det opp. Den ytre kledningen er i ferd med å gå i oppløsning. En trist skjebne for den lille perlen.
- Vi forstår at vi har ansvar for vedlikeholdet, men hvor langt går det? Skal vi også fikse ytre vegger og tak? Da vi i fjor vasket bygget kom det vann inn. Vi er på ingen måte redde for å ta i et tak, men vi er gamle koner, vi kan ikke gå opp i stige og fikse kledningen. Vi hadde jo slått oss fordervet, sier Ellen Usken, som er leder for Helselaget i Riska.
Damene har vært i kontakt med kommunen, som sier de skal komme ut og se på bygget, men damene er i tvil om det hjelper.
- Vi står veldig langt bak i køen. Det er skoler og kirker som skal pusses opp lenge før vi får hjelp. Det er så synd, for det er et flott bygg som bare står til forfall, sier Usken.

Hjulpet mange
Siden 1925 har Helselaget, som er knyttet til Nasjonalforeningen for folkehelse, jobbet for bygda. Arbeidet som er lagt ned har spart kommunen for store pengesummer.
- Vi har vært snille og hjulpet mange, det er så dumt at vi ikke skal få noe hjelp tilbake. Vi er selvsagt takknemlige til kommunen for at vi får ha bygget, men nå trenger litt mer, sier damene.
I bygda er det mange som nyter godt av de gamle damenes engasjement. De driver eldresenter, samler penger til veldedige formål og har bingo. Nå er ting snudd på hodet og det er de selv som trenger hjelp.
- Det hadde vært fantastisk om noen kunne hjelpe oss. Det er for dumt at bygget skal forsvinne. Vi er så glade for å ha et sted å være, som bare er vårt.
De to etterlyser nå folk som kan bidra. Er det noen i bygda som i ekte dugnadsånd kan hjelpe Helselaget? Finnes det noen som kan bidra til at damene slipper å bli husløse fordi bygget rett og slett faller fra hverandre? Usken og Johansson setter sin lit til godt naboskap og gode hjelpere nå, de har simpelthen ikke noe valg.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...