Innblikk i lokal historie

07.08.2006
Innblikk i lokal historie
gamledager

Haga Buss, Riskafjord og kvernhusene. Hommersåk har mye historisk å by på, noe fjerdeklassingene på Maudland skole har fått erfare. I oktober hadde de ”Hommersåk i gamle dager” som tema. Det viste seg å bli både populært og lærerikt.

Totalt kan det blir så mye som 300 nye boliger i området, som strekker seg fra Hesthammaren i sør til Hestånå i nord, avgrenset av Hommersåkvågen på den ene siden og Hetland på den andre.
- Spøkelset fra i fjor høst med nedleggelse av Hommersåk skole vil være en saga blott. Skolen ligger jo bare noen hundre meter fra det store utbyggingsområdet på Hesthammaren, sier Jean R. Garder, som er en av grunneierne i det aktuelle området.
- Alt ligger på plass, mener Garder, og ramser opp:
- Infrastruktur, vei, vann og kloakk er dimensjonert for det nye området, og ligger klart kun få meter fra det nye utbyggingsområdet.
Området har stort potensial. Det ligger tett opp til store friluftsområder, badeplasser og ikke minst med god utsikt mot Byfjorden og Usken.
- Det vil utvilsomt kunne tiltrekke seg kjøpere fra Stavanger, noe som på sin side kan gi grobunn for en utvikling av pendlerruten mellom Riska og Stavanger, som i dag sliter med få avganger og for lav kapasitet, sier Garder.

Han får støtte av leder Magne T. Frøyland i Riska bydelsuvalg, som også representerer Høyre i bystyret.
- Næringslivet på Hommersåk med Bryggen senter i spissen trenger et større kundegrunnlag. Den beste måten å skaffe det på, er å øke befolkningen i bygda, og da spesielt i form av fortetting av sentrumsområdet, sier Frøyland.
Han er ikke redd for at infrastrukturen og tjenestetilbudet i bygda vil bli overbelastet som følge av flere innbyggere. Snarere tvert imot.
- Vi har overkapasitet på det meste, både innen skole og eldresektor, sier Frøyland, og peker på at Riska ungdomsskole for tiden rustes opp for over 60 millioner kroner, og at det skal etableres 15 sykehjemsplasser på Riskatun.
Heller ikke press på trafikk er Frøyland redd for.
- Snart står den nye rv. 44 klar, og denne vil avlaste trafikken gjennom Sandnes sentrum, noe som igjen vil forgrene seg ut i bydelene, mener Frøyland.

Et titalls grunneiere, med Fjogstad Hus og Kjell Hommersand i spissen, har jobbet siden slutten av 90-tallet med å få til utbygging i det aktuelle området nær Hesthammaren. Åtte mindre grunneiere har samlet seg i en egen gruppering, og det er her Jean R. Garder er med. Han eier ei hytte på stedet. Hesthammaren og Hestånå er ikke lenger noe eldorado for hytteeiere.
- I takt med utbyggingen av Vågen, er det ikke lenger så fint å ha hytte der oppe. Da kan vi heller gi fra oss eiendommen til boligformål, mener Garder.
Han tror at det første spadestikket kan tas om tre år. Dette forutsetter at kommunen stiller seg velvillig til prosjektet.
- Nå har vi kommet gjennom det første nåløyet. Forhåpentlig kan denne kommuneplanen bli godkjent før valget. Det er i månedene framover at slaget må stå, mener Garder.

Magne T. Frøyland har stor tro på at politikerne vil stemme for å omregulere det 88 mål store arealet til boligformål. Dernest må det utarbeides en reguleringsplan. Denne bekostes av utbyggerne, men skal godkjennes politisk.
Eneste skår i gleden er at trialbanen til Riska Motorsykkelklubb må vike. Klubben har lagt ned et enormt arbeid i denne banen, hvor en mengde av bygdas ungdom sysselsettes med noe positivt på fritiden. Et forholdsvis nytt klubbhus er også på plass. Alt må bort, dersom reguleringsplanen blir godkjent.
- Her får vi en jobb å gjøre med å skaffe et nytt sted til motorsykkelklubben, medgir Frøyland.

Redaktør -

Nyheter

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...