En tradisjonsrik 17. mai

10.04.2006
En tradisjonsrik 17. mai
Hurra for 17. mai: Det er god stemning på nasjonaldagen

Endelig står 17. mai for døren igjen. Med barnetog og folkefest håper vi på flott vær på nasjonaldagen her på Hommersåk.

- Nytt i år er at salutten skal gjenopplives. Fra Hommersandfjellet vil salutten lyde klokken syv på morgenen. Det er en flott gammel tradisjon som vi er svært glade for å ha tilbake, sier Kristine Frøiland, som er leder i 17. mai komiteen i Riska.
Samtidig med salutten starter musikken i bygda. Korpsene tar medansvar og sørger for innbyggerne våkner. Klokken 08.00 minnes riskabuen budskapet med feiringen og heiser stolt opp det norske flagg.

To barnetog
- Som vanlig samles hele bygda på formiddagen i forbindelse med barnetoget. Vi vil som alltid ha masse liv og sang fra barna, og premierer i år som i fjor den beste klassen eller barnehagen, sier Frøiland..
Toget starter fra Riskahallen kl 09.30. Det vil vandre opp Eskemyrveien der toget smelter sammen med barnehagebarna. Videre til Hommersåkveien der de møter toget fra Maudland skole og ved Helsesenteret henger Kulturgruppa seg på. Så går ferden opp Hommersandbakken, forbi Riska Bofellesskap og videre forbi kirken og bort til Riska pleie- og servicesenter. Begge plassene venter ganske sikkert både eldre og pleiere på at barnetoget skal passere. Barna vil nok gjøre sitt for å sørge for en fin dag for disse.

Minnestund
Tradisjonen med kransenedleggelse ved bautaen ved Riska gamle kirke holdes i hevd også i år. Bekransingen av minnesmerket skjer kl 11.00.
Samlingstund blir det også ved Stemmen kl. 11.15. Der skal holdes tale og musikalsk innslag.
En kopp kaffe og noe godt å bite i kan kjøpes i salgsboden som Riska ungdomsskole har ansvar for.
Et av høydepunktene for barna finner sted klokken halv tolv. Fram til halv to blir det nemlig leker og kafé på barneskolene: Maudland, Hommersåk og Kyrkjevollen.
Lions Club Sandnes/Hommersand har også i år kafeteria på Lionshuset 17. mai. Klubben ønsker alle hjertelig velkommen. De åpner kl. 10.00, og selger kaker, brus og kaffe ut over dagen. Også Klokkargården har kafé i samme tidsrom.
- Riska kirke holder gudstjeneste kvart på tolv. Det blir middagsservering etterpå, sier Frøiland

Latbrandstoget
Etter leker på de ulike barneskolene, samles bygda igjen for å ta del i Latbrandstoget.
Latbrandstoget kom i gang rett over krigen. Initativtakerne mente at det skjedde for lite i bygda om ettermiddagen på 17. mai.
Toget starter klokken 14.00 fra Bryggen senter. Beste innslag skal premieres. Vinneren blir vurdert ut fra blant annet innhold, forberedelse og aldersbredde.

Ny tradisjon
Innføringen av en ny tradisjon er også på vei. 17. mai-komiteen ønsker seg nemlig underholdning i bygda etter Latbrandstoget.
- Vi vil at de lagene og foreningene som går i Latbrandstoget skal sørge for litt liv nede ved Bryggen etter toget. Vi har sendt ut oppfordringer til forskjellige lag og håper nå på respons. Er det noen som har ønske om å bidra med underholdning, så ta kontakt med oss i 17. mai komiteen, sier Frøiland.
I tillegg nevnes at Kristenfolket i Riska også i år arrangerer familiefest i Riskahallen med underholdning og mye moro kl 18.00.
- Veldig mye er ved det samme som ved fjorårets 17. mai-feiring, men denne dagen skal jo være tradisjonsrik. Så nå ser vi fram til god stemning i bygda, sier lederen for 17. mai-komiteen.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...