Sæverud med juleverksted på Bryggen

15.09.2003
Sæverud med juleverksted på Bryggen
eva_sæverud

Keramiker Eva Sæverud har i førjulsukene flyttet verkstedet sitt ned på Bryggen Senter. - Jeg er ganske selskapssyk, så alle er velkommen innom for å ta en titt, oppfordrer kunstneren.

I det provisoriske verkstedet like ved Interoptik på Bryggen har Sæverud satt opp dreiebenk og malebord. Her dreier hun de vakreste keramiske former, som forsynes med et strøk maling før de brennes i en av keramikkovnene som kunstneren bruker.
- Ovnene står ikke her på senteret, så all keramikken må pakkes og fraktes forsiktig opp til verkstedet mitt, smiler Sæverud.

For et halvt år siden tok hun i bruk en helt spesiell utendørs steinovn, som står plassert på Bjelland. Vedmangel er årsaken til at årets juleproduksjon av keramikk må brennes i tradisjonelle strømovner.
- Vedovnen sluker uhorvelige mengder med ved. Temperaturen skal tross alt opp i 1300 grader, og keramikken skal brenne ett helt døgn, opplyser hun.
Steinovnen, som er en såkalt "burryboksovn" har Sæverud bygget selv.
- Det som er så fantastisk med å brenne keramikk i denne vedfyrte ovnen er at tingene får en spesiell askeglasur og noen helt utrolige farger, sier kunstneren, som slett ikke behøver å trimme i helsestudio for å holde seg i form.
- Nå har jeg nok med å hogge ved, smiler hun.
- Jeg har imidlertid funnet ut at det er mer snakk om teknikk enn krefter man hogger ved. Det gjelder å smelle til, legger hun til.

Keramikken som brennes i ”burryboksovnen” blir helt spesiell, skal vi tro kunstneren.
- Det som er meningen med denne ovnen er at man skal få aske til å gå gjennom ovnen for så å feste seg på glasuren. Asken lager et fantastisk fargespill på tingene. Stablingen av keramikken inne i ovnen er også viktig, forteller kunstneren.
- Det å åpne en ovn er en kjempeopplevelse hver gang. Følelsen kan ikke beskrives, men det er utrolig spennende og det veier opp for alt slit og alle tunge stunder, mener keramikeren, som i ukene før jul blir å finne nede på Bryggen Senter. Hun har eget verksted i Maudland, men liker å komme seg ut blant folk.
- Det kan mange ganger bli litt ensomt å jobbe alene i verkstedet. Derfor er det perfekt for meg å være på Bryggen. Jeg setter pris på folk som kommer innom for å se eller for å handle, sier Sæverud, og legger til at hun absolutt ikke har noe imot at skuelystne står og glor.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...