Nabovarsel: Sirener og røyk

21.05.2015
Nabovarsel: Sirener og røyk
Tom Gaudland
Fra fjorårets redningsdemonstrasjon i Hommersåkvågen.

Til alle beboere rundt Hommersåkvågen: Det blir både sirener og røyk når Riskadagene går av stabelen for 26. året på rad.

Maritim søksgruppe avd. Stavanger samarbeider nemlig med Røde kors om en redningsdemonstrasjon i Hommersåkvågen. 
- Vi hadde et tilsvarende opplegg i fjor, og da var det mange som ble forskrekket av alt oppstyret, smiler Svein Stensland i Maritim søksgruppe. 
Søksgruppa og Røde kors slipper til i Vågen både lørdag 6. juni og søndag 7. juni. De vil da vise hvordan man redder skipbrudne. Dette er proffe folk, så du blir garantert imponert. 
Riskadagene arrangeres over samme lest som tidligere år, hvor det hele kan oppsummeres i det enkle, men dog mangefasetterte ordet:?Folkefest. 

Allsidige Riskadager 
Årets Riskadager går av stabelen fra 5. til 7. juni. Palleløpet arrangeres søndag 6. juni. Men det skjer mye mer denne helgen. 
- Det blir mye moro i Hommersåkvågen, lover Einar O. Pedersen, som er ”Riskadagsgeneral”. Pedersen leder en mannsterk komité fra Lions Club Sandnes/Riska, som skal sørge for å holde i trådene til ett hovedarrangement og flere titalls underarrangement. Det blir sandvolleyturnering og straffesparkkonkurranse for de som er sportslig anlagt. Barn kan kose seg hoppeborg og andre små tivoliaktiviteter, båttur på fjorden, samt aktivteter på de ulike standene langs Kaiveien. Musikkinteresserte kan ta del i talentiadeoppvisningen i regi av Kyrkjevollen skole, samt oppleve solosang og korsang og korpsmusikk. 

Bilmoro 
I år som i fjor blir det en spesiell godbit for bilentusiaster. Dreki adventures stiller med gedigne 6x6 Arctic Jeeps, som skuelystne både kan få ta og føle på. Og de som har lyst til å bli avbildet ved siden av en slik bil, kan nyte godt av gratis fotografering. Bildet sendes på e-post i etterkant av arrangementet. 

Først på pallen 
Palleløpet har blitt et svært så populært arrangement under Riskadagene. 
Palleløpet ble første gang arrangert i 2010, og trakk flere tusen publikummere og over 40 deltakere. Suksessen ble like stor de påfølgende årene, så arrangøren har aldri vært i tvil om at arrangementet må videreføres. 
- Vi hentet ideen til palleløpet i Ryfylke, men noterer oss at andre har kopiert oss igjen, smiler pallegeneral Svein?Arild Sporaland i?Lions Club?Sandnes/Riska, med henvisning til en tilsvarende pallekonkurranse i Stokkelandsvatnet på Ganddal. 
I all enkelhet går konkurransen ut på at man trekker et antall paller – cirka 30 stykker – over Hommersåkvågen, fra flytebryggene på den ene siden, til gjestebrygga ved Bryggen senter på den andre. Deltakerne skal komme seg så fort som mulig over pallene. 
- Det gjelder å løpe fort. Dersom du løper for sent, eller stopper opp, vil du ubønnhørlig synke ned i vannet, sier Sporaland. 
Ettersom løpet går på trepaller, er det alltids fare for flis i tåa. Så oppfordringen til deltakerne er klar: Ha på deg gode joggesko! Og selvsagt flytevest. 
I fjor deltok cirka 45 glade riskabuer. Det premieres i fire ulike klasser, hvor den gjeveste er klassen for lag og foreninger. Premien her er 3000 blanke norske kroner til foreningskassen. 

Satser på tusen 
Aldri Riskadager uten dans på brygga. I år er det Bent &?di som spiller opp til dans. 
- I fjor kom cirka 800 mann på Bryggedansen. I år satser vi flere, humrer riskadagsgeneral Pedersen. 
Et av de største trekkplastrene er konserten med tidligere Vamp-vokalist Vidar Johnsen, som ventes å trekke fullt hus til kulturkirken Riska gamle kirke. Johnsen vil markere slutten av årets innholdsrike riskadager. Konserten starter søndag 7. juni kl 19.30.

Tom Gaudland

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...