Microbrygg på brygga

31.03.2014
Microbrygg på brygga
sommer

Stadig flere velger å fylle glasset med øl framfor vin, enten det skal skåles til hummer eller grillpølser.

Selv om det blant fiffen er relativt nytt å velge humlebrygg framfor saften av druer, oppsto bryggerkunsten trolig for nesten 10.000 år siden, mellom de to elvene Eufrat  og Tigris der vi i dag finner Iran.

Norrøn mytologi forteller at selveste Odin skjenket menneskene øl, men man mener dette må ha vært importert, muligens via Baltikum. Og våre norske forfedre vikingene satte stor pris på de gylne dråpene – i tillegg til mjød, som altså ikke er det samme som øl. Skikken med å slå glassene våre sammen til skål stammer også fra vikingene; Ølhornene skulle klinkes så hardt sammen at noen dråper fra den ene skvatt over i det andre. Dette var et tegn på tillit, som kunne forsikre deg om at drikken din ikke var forgiftet.

Og ølbryggingen har alltid vært kvinnenes jobb – bortsett fra tiden da de i stedet ble brent på bål som hekser.

 

Styrkedrikk

Øl har også spilt en viktig rolle i den norske folkehelsen – både for kropp og sjel. Tradisjonen med å brygge øl til jul ble brukt for å kristne Norge, og nedfelt i egen lov av Olav Tryggvason. Og bønder som ikke fulgte påbudet om å brygge øl til jul, kunne bli landsforvist – og gården ble overtatt av kirken.

Før man kunne stole på at drikkevannet var rent, var det også tryggere å drikke øl fordi ingen sykdomsbakterier kan overleve i brygget. Helt fram til 60-tallet ble bokkøl med rå eggeplomme i, servert som styrkedrikk til de syke og underernærte ved norske sykehus.

På 1800-tallet ble ølbryggingen revolusjonert i Europa, da ny teknologi og oppdagelsen av gjærets rolle for alkoholutviklingen ga en mer stabil produksjon. Dette var startskuddet for de store bryggeriene.

Den norske Bryggeriforening ble stiftet i 1901 og hadde da 44 medlemmer.

 

“Jeg har klippefast tro på folket. Hvis de får vite sannheten, kan de stå i mot en hvilket som helst nasjonal krise. Nøkkelen er å gi dem harde fakta - og øl.

Abraham Lincoln (1809–1865), amerikansk president

 

Maks med mikro

Fram til 2006 var det svært varierende navn på og medlemstall i foreningen, før den da ble reorganisert, bryggerier og brusfabrikanter kom tilbake og Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) ble det siste navnet. Da var det 11 medlemmer i foreningen.

Siden har det stadig dryppet inn en jevn strøm av nye gårds- og mikrobryggerier fordelt på 17 av landets fylker, som har økt medlemstallet til dagens 55.

- I løpet av årets første uker har hele fem nye medlemmer kommet til, sier Petter Nome, direktør i BROD, på foreningens nettsider drikkeglede.no.

- 2014 blir et særdeles spennende år, ikke minst for alle nyetablerte bryggerier. Det er liten tvil om at markedet for håndverksøl vil vokse, men etter hvert blir også konkurransen hardere, ikke minst i forhold til de som allerede har etablerte merkenavn.

 

Alle bekker små

Ringnes er størst med omlag 1.400 ansatte og et produksjonsvolum på over 350 millioner liter øl, vann og brus i året, mens flere gårdsbryggerier drives på hobbybasis og produserer helt ned i 2-3.000 øl liter årlig.

Men selv om småskalaprodusentene brygger lite av det totale volumet, er de i kraftig vekst:

- Småbryggeriene økte sin andel av totalvolumet fra 1,6 prosent i 2012 til 2,2 prosent i 2013, og alt tyder på at veksten fortsetter, sier Nome. Han tror det er den økte interessen for lokal og kortreist mat, som også har økt populariteten for den gylne drikken.

På tross av dette taper norsk øl terreng til utenlandske produsenter. Flere mener dette skyldes at Norge har den strengeste alkoholreklameloven i den vestlige verden, der ikke en gang produsentene selv får vise bilder av sine produkter på nettsidene sine. Bortsett fra Vinmonopolet. Nå etterlyses det en oppmykning av lovverket som kan gi litt mer ”rettferdig” konkurranse.

Redaktør -

Nyheter

Psykt sikker

Psykt sikker

Rapport fra lukket avdeling ...

iPhonomatopoetikon

iPhonomatopoetikon

iPhonomatopoetikon er en billedlyrisk reise ...

Ren sol

Ren sol

"Ren sol" er vakker, men brutal ...

Ren sol

Ren sol

"Ren sol" er vakker, men brutal ...

Psykologens dikt om følelser

Psykologens dikt om følelser

Indremedisin for stor og liten.

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...