Tett mellom toppene i Sandnes

27.05.2013
Tett mellom toppene i Sandnes
May-Britt Orø (til venstre) og Ingela Reppe kan jublende konstatere at Odd Skogland fra Stavanger Turistforening registrerer dem på Vassfjellet, den siste av sju fjelltopper.

Det var mange som besteg sju topper med flott utsikt i vakkert vårvær på årets 7-nutstur. Stavanger Turistforening mener det er på høy tid at Sandnes får et eget turlag.

Med 2.200 deltakere i turvandringen og 120 i løpsklassen, ble årets 7-nutstur en suksess. Det er 15. gang turvandringen arrangeres.

-Det var 200 flere som var ute i løypene i år enn i fjor. Været må ta noe av æren for at oppslutningen var så bra. Vi ser også at selv om deltakerne kan velge om de vil gå til alle sju fjelltoppene eller nøye seg med fire av dem, er det veldig mange som velger den lengste løypa. Den korte løypa er likevel et godt alternativ for blant annet småbarnsfamilier, sier Kristine Helland fra Stavanger Turistforening.

 

Direkte fra Sirdal

Tove Koll Frafjord og Oliver Kristensen fra Randaberg gikk 7-nutsturen for første gang med sine to døtre. De har vært på noen av toppene før, men aldri gått løypa der de får besøkt alle sju.

-Vi liker veldig godt å gå i fjellet. Det er ikke så lett å få gjort det på Randaberg, men vi har hytte i Hunnedalen. Den bruker vi både sommer og vinter, og går mye i fjellområdene i Hunnedalen og Sirdal, forteller de.

-Vi kom faktisk rett fra hytta nå i morges og stilte til start her, legger Oliver Kristensen til.

Per A. Thorbjørnsen fra Stavanger var imponert over terrenget og utsikten etter å ha sjekket inn på siste meldepost.

-Det har vært fantastisk flott. Jeg har gått til flere av fjelltoppene hver for seg, men ante ikke at det var så flott turterreng i hele området, sier Thorbjørnsen som også har gått 7-toppstur i sin fødeby Bergen – byen mellom de sju fjell.

-Disse to arrangementene har ofte kollidert, så jeg har dessverre ikke fått gått denne turen før, sier han og lar det skinne gjennom at det neppe blir siste gang.

Ulf Rosenberg er oppvokst på Sandnes og har gått mye i området. Han bor nå i Stavanger, men bruker likevel ofte området mellom Dale og Lutsi når han skal gå tur.

-Jeg går mye i fjellet her. Det har jeg gjort i alle år – uavhengig av 7-nutsturen. Jeg går ikke her bare for anledningen, understreker han.

 

 Været avgjør

På Vassfjellet står Frederik Hansen fra turistforeningen og registrerer turgåerne på den siste toppen før de returnerer til startpunktet ved skytebanen på Vatne. Han forteller om fornøyde folk og lite skader.

-I dette været er det ikke mange skader. Jeg har hørt om en i løpsklassen som skadet seg, men ellers har vi bare sett glade folk, sier Hansen.

-Er det mange som nøyer seg med fire topper?

-Nei, de aller fleste har gått til alle sju. Det er nok mange som ikke bestemmer seg før de er i gang med turen. Da spiller været og andre ting inn. På en så flott dag som denne er det nok mange som velger å gå den lengste turen, tror Frederik Hansen.

 

Lokallag 18. juni

Stavanger Turistforening hadde 50 frivillige i sving med forskjellige oppgaver på dagen for 7-nutsturen. Kristine Helland mener det er på høy tid at Sandnes får eget turlag.

-Vi har flere lokale turlag rundt omkring, og det bor så mange på Sandnes at det er på tide vi får etablert noe der. 18. juni er dagen da alle turinteresserte må stille opp på Sandnes stadion. Da starter vi opp Sandnes turlag, sier hun.

Stavanger Turistforening har fra tidligere egne turlag i Dalane, Hjelmeland og Strand og Forsand. Ellers i Rogaland har turistforeningen lokalforening i Haugesund. Haugesund Turistforening er også tilknyttet Sauda Turlag.

 

Tydelig brann

Vårlivarden er et annet populært turmål i Sandnes. Brannen i påskehelga har satt sine tydelige spor i turterrenget på Vårlifjellet. Njål Vadla i Stavanger Turistforening har hatt ansvaret for merking og tilrettelegging av løypa. Han var på tur en av de første dagene etter brannen.

-Det var veldig tydelig at det hadde vært brann, men det så egentlig bedre ut enn jeg fryktet. Det var stort sett vissent gress, einer og buskas og mindre vegetasjon som var brent opp. Skogen var mindre skadet enn jeg trodde, sier Vadla.

Det er ikke mer enn 25 år siden forrige brann i området. Sporene etter den brannen har vært tydelige helt til nå.

-Turen til Vårlivarden har gått gjennom et belte med granskog, et belte med trolsk Kittelsen-skog fra forrige brann og et belte med bjørk og løvskog øverst før terrenget gikk over til snaufjell. Det blir spennende å se hvordan det blir når asken etter den siste brannen er vasket helt bort. Da jeg gikk i området rett etter brannen, var det svart i gresset mens stiene som hadde nedtråkket gress lyste hvitt der de slynget seg gjennom terrenget. Jeg var også på tur et par uker senere. Da va mye av asken vasket vekk av regnet, og nye spirer brøt gjennom mange steder, forteller Vadla, som mener brannen ikke nødvendigvis er negativt for turen til Vårlivarden.

-Det er lettere å gå turen etter brannen. Framkommeligheten er bedre, sier han.

 

Mange alternativ

7-nutsturen er en utfordring for de som kan og ønsker å gå langt. Sandnes har også gode, tilrettelagte turer for dem som ikke er i stand til det, eller som ønsker å gå en tur med barnevogn. Turen rundt Stokkelandsvatnet er et eksempel på en sentrumsnær tur med opparbeidet grusvei.

Sandnes har veldig mange alternativer for folk som liker å gå tur. Vi har samlet noen ressurser i bok- og nettform som forteller om turene du kan velge i Sandnes:

 

Bøker om turer i Sandnes og omegn:

-Vardeturen og Helge-turen (til sammen seks bøker), av Helge Johanson, beskriver cirka 250 turer i Rogaland.

-Gauken kaller – turgleder i Sandnes, av Kjell Helle-Olsen og Sveinung Bang-Andersen, Stavanger Turistforenings årbok for 1998 er viet turer i Sandnes.

-Fotturer i Sandnes, av Eivind Motland og Tom Gaudland, beskriver vel 20 turer i Sandnes.

-Turgleder i Riska, av Tom Gaudland, beskriver 28 turer i Riska.

 

Turtips på nett:

-ut.no
Turistforeningens nettside med turtips har forslag til 147 turer innen en radius på 30 kilometer fra Sandnes sentrum.

-www.stavanger-turistforening.no
Stavanger Turistforenings nettside peker videre til 213 turforslag i Sandnes og resten av Rogaland.

-tur.aftenbladet.no
Aftenbladets nettside med turtips har forslag til en rekke turer i Sandnes og resten av Rogaland.

-www.sandnes.kommune.no
Under Friluftsliv i Sandnes på kommunens nettside er det tips til vel 30 turer.

-turinspirasjon.net
På nettsiden til Hermund Haugland fra Nærbø er det tips til 8 turer i Sandnes og en rekke turer i nabokommunene.

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...