Mer aktivitet betyr flere kunder

04.03.2013
Mer aktivitet betyr flere kunder
Bystasjonen Sandnes åpner høsten 2014

Et nytt handlesenter med vel 50 butikker er under oppføring i Sandnes sentrum, og flere butikker og mulige handlesentre er planlagt. De ønskes velkommen av de som er der fra før.

Det er gjerne vanlig å legge nye handlesentre utenfor byene. Den store utbyggingen i sentrum av vekstbyen Sandnes er derfor litt spesiell. Det skremmer ikke dem som driver butikk i sentrum i dag.

-Folk trekker gjerne dit hvor det skjer mye. Det er ikke slik at en ny butikk nødvendigvis stjeler kunder fra naboen. Hvis parkering og alt blir lagt godt til rette, vil det bare bli enda mer attraktivt å handle i Sandnes sentrum. Det kommer både nye og eksisterende butikker til gode – både på handlesentrene og i sentrum for øvrig, mener senterleder Gro Beathe Bø på Amfi Vågen.

 

Faller på plass

Amfi Vågen har i dag rundt 60 butikker. Maxi har rundt 40. Bystasjonen Sandnes, som er under oppføring i Støperikvartalet like ved Ruten, skal ha vel 50 butikker når det åpner høsten 2014. De fleste leietakerne er på plass. I de øverste etasjene i det nye bygget skal det også etableres 131 leiligheter. Disse er nå solgt.

-Vi har avtaler med 35 butikker, og jobber med flere som er interesserte. Senteret skal være fullt når det åpner, lover Trond Gran hos utbyggingsselskapet Profier.

-Et prosjekt som dette går over mange år. Vi merker at det er stadig lettere å få avtaler på plass når datoen for åpningen nærmer seg, sier han.

-Er dere aktivt ute og rekrutterer butikker, eller melder de sin interesse selv?

-Det er en kombinasjon av begge deler. Våre folk kjenner dette markedet veldig godt. Vi legger også stor vekt på å få til den riktige sammensetningen av butikker, sier Gran, som tror det er marked for mer handel i Sandnes sentrum.

-Ja, det tror vi, og alle ønsker at det etableres mer handel i sentrum i stedet for at virksomhet flyttes ut til storsentre utenfor bykjernen. Det skaper mer liv og aktivitet i byen, mener han.                           

 

Vurderer ulike løsninger

Sandnes Eiendom Invest eier den største tomta i Sandnes sentrum. Selskapene bak Sandnes Eiendom Invest er SelvaagBolig, Varner Kapital og Ava Eiendomspartner. Den 75 mål store tomta ligger mellom Gravarsveien og Vågen videregående skole, og i dag holder blant annet Nav, Jysk, Gand videregående skole og Sandnes læringssenter til på eiendommen. Eierne har tidligere uttalt at alle bygg skal rives, og tomta skal bygges ut med handlesenter, kontorer, hotell og 600-700 boliger. Geirr H. Vannebo i Ava Eiendomspartner forteller at de for tida er i forhandlinger med Felleskjøpet og Sandnes kommune om videre utvikling av eiendommen. Felleskjøpet har i dag et anlegg med siloer som ligger mellom Sandnes Eiendom Invest sin tomt og Vågen videregående skole. Dette anlegget vil ligge klemt inne mellom mange nye bygg etter utbyggingen.

-Den endelige formen på vår utbygging avhenger både av disse forhandlingene og hva markedet etterspør. Sandnes kommune ønsker at vi legger til rette for mer handel, men de er enda mer interesserte i flere boliger, sier Vannebo.

 

Ikke nødvendigvis senter

Selv om ordet «handlesenter» har blitt brukt tidligere, vil ikke Vannebo garantere at det kommer et handlesenter.

-Nei, jeg vil ikke si at det helt sikkert kommer et handlesenter på eiendommen, men vi vil helt klart legge til rette for handel i dette området, sier han.

-Er det like aktuelt med butikker i første etasje og kontorer og boliger i høyden?

-Det vil nok være tilfellet i noen bygg, men det er så store byggeflater vi snakker om at det også vil være bygg som er rene boligblokker. Vi kommer også til å legge stor vekt på park- og uteområdene, og gjøre dem grønne og attraktive. Det åpner for kafeer og restauranter og litt annen type handel enn man finner på et handlesenter. Vi ønsker å skape et miljø der folk trives, sier Geirr H. Vannebo.

Selv om eierne fremdeles er i forhandlinger med kommune og naboer, har Vannebo et klart mål for når det kan skje noe på tomta.

-Målet er at vi skal ha en vedtatt reguleringsplan for utbyggingen i løpet av to år, sier han.

 

Startet på nytt

Tore Lies selskap Otium har kjøpt eiendommer i Langgata. De har tidligere lansert planer for Øglændmagasinet – et handlesenter med 25 butikker og 25 leiligheter i etasjene over. Planene er endret, men Otium vil snart vise hvordan de ser for seg utbyggingen.

-Vi endret på planene våre da vi også kjøpte naboeiendommen innenfor i Langgata. Vi har også hånd om parkeringsareal for disse eiendommene mot St. Olavsgate, sier Frode Klungtveit i Otium.

For to år siden solgte Otium leiligheter til toppetasjene i det planlagte Øglændmagasinet, men dette ble også skrinlagt da planene ble endret.

-I stedet for handlesenter, legger vi opp til en utbygging med butikker i første etasje og kontorer og boliger i etasjene over. Men utbyggingen vår blir ikke mindre enn den vi først hadde planlagt, snarere tvert imot, sier han.

 

Plan om en måned

Frode Klungtveit forteller at de nye planene for utbygging av butikker, kontorer og boliger i de to kvartalene mellom Langgata og St. Olavsgate nærmer seg klare.

-Den nye planen for vår utbygging vil være klar om en måneds tid, sier han.

-Er den store utbyggingen i Støperikvartalet like ved en av grunnene til at dere har gått bort fra planene om handlesenter?

-Vi har selvsagt spurt oss om det var plass til begge, men det handler mest om at vi fikk en helt ny situasjon da vi overtok naboeiendommen, sier Frode Klungtveit.

                                                                                                                                                                  

Handelen øker

Senterleder Gro Beathe Bø på Amfi Vågen mener samarbeid er viktig hvis en skal lykkes i å trekke flere handlende til Sandnes sentrum. Et sentrum der folk kan finne det meste vil være positivt for de som skal handle. Og det som er bra for kundene, er også bra for butikkene, mener hun.

-Det har kommet flere butikker hos begge handlesentrene i sentrum de siste årene. Vi bygget for eksempel ut og økte tallet på butikker med 20 i 2007. Selv om finanskrisen førte til en dupp året etter, har salget økt etterpå. Fjoråret var veldig bra, med økning både hos Maxi, hos oss og i sentrum for øvrig. Amfi Vågen økte med 3,8 prosent i fjor, sier hun.

Erfaringene hennes gjør at hun tror et nytt handlesenter med 50 butikker på nabotomta ikke vil være negativt.

-Sandnes vokser, og hele regionen vokser. Flere butikker betyr større utvalg og mer aktivitet. Det tjener alle på. Det er viktig for oss å være med i samarbeidet i Sandnes sentrum. Vi er bevisste på dette, og selv om vi kjører kampanjer hver for oss, er butikkene og handlesentrene i sentrum også flinke til å kjøre felles kampanjer for å trekke enda flere til sentrum, sier Gro Beathe Bø.

 

Miljø er viktig

Gro Beathe Bø er også opptatt av at et besøk på senteret hennes skal være noe mer enn en handletur. Det passer derfor bra med kino og andre tilbud under samme taket.

-Vi er ikke et senter av typen hvor folk parkerer bilen, går inn og kjøper det de skal ha og kjører hjem igjen. Folk bruker gjerne litt tid og går rundt og kikker. Det gjør at vi passer godt i sentrum, og det er slik vi vil at sentrum skal være. Vi ser at når nye butikker skal etablere seg her, så vil de ofte se hvor langt unna gågata vi er og ta en tur gjennom den, sier Bø.

Kvadrat er også viktig for Amfi Vågen. De har samme eiere, og Bø har flere ganger opplevd at nye butikker kommer til sentrum via Kvadrat.

-Det kan skje ved at de etablerer seg begge plasser, men også ved at de kommer hit fordi Kvadrat er helt fullt. Kvadrat er veldig attraktivt for nye butikker, men de styrer også nye butikker til sentrum, sier hun.

Amfi Vågen har stort sett bare kjedebutikker. Gro Beathe Bø skulle ønske at det var flere nisjebutikker, men ser at det ikke er så lett for en liten nisjebutikk å etablere seg på et stort senter.

-Kundene etterspør gjerne nisjebutikker, men de er ikke så flinke til å bruke dem når de kommer, mener hun.

 

Like stort som Bystasjonen

I disse dager begynner også utbyggingen av Havneparken i Sandnes. Hele Sandnes indre havn skal bli et moderne, urbant område med boliger og næringsvirksomhet. Det er ikke planlagt noe handlesenter i området, men det legges opp til utbygging av rundt 20.000 kvadratmeter butikkareal til sammen i området. Det er like stort som arealet i Bystasjonen med sine vel 50 butikker.

-Det legges i stor grad opp til å ha butikker og servering på gatenivå i mange av byggene, men hvert kvartal vil få sin egen utforming, sier Erik Tjemsland i Havneparken Sandnes.

Rivningen av det første bygget i den indre havnen har så vidt kommet i gang, og rivningen av det neste starter til høsten. De to første byggene som skal reises i havnen er Havnespeilet, Sandnes Sparebank sitt nye hovedkontor, og det nye Sandnes rådhus.

-Havnespeilet har byggestart høsten 2014, opplyser Tjemsland.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...