TV-aksjon mot demens

16.09.2013
TV-aksjon mot demens
NRKs TV-aksjon regnes som verdens største dugnad og innsamlingsaksjon. I år går pengene til arbeid med sykdommen demens

I år går NRKs TV-aksjon 20. oktober til arbeid med syk-dommen demens. Da vil de aller fleste husstander i Riska få besøk av en bøs-sebærer fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Ifølge Olaug Kvalstad, daglig leder     ved     fylkeskontoret     til Nasjonalforeningen for folke-helsen i Rogaland og Vest-Agder, lider over 70 000 mennesker i Norge av Alzheimers eller annen demenssykdom. 10 000 får syk-dommen hvert år og den kan ramme hvem som helst.     Over 300 000 er nærmeste pårørende. Likevel er det mange myter og stor mangel på kunnskap om

 

 

denne sykdommen.

 

- Demens er fortsatt tabu i sam-funnet vårt, sier Solveig Høgstø, vararepresentant          i Nasjonalforeningen, Rogaland fyl-keslag. Hun forteller at mange eldre som begynner å merke symptomer og redusert funksjon i hverdagen, trenger mye hjelp av sine nærmeste. Det hender også at nærmeste pårørende hjelper den demenssyke med å skjule problemet for omverdenen, ved å legge ting til rette for dem. Dette kan føre til at både den syke og den pårørende isolerer seg.

- Det er tungt å være nærmeste pårørende, og det er viktig at også disse får hjelp og avlastning, mener Høgstø, som også mener det forverrer situasjonen om diagnosen skal være skambelagt.

 

Bedre livskvaliteten

TV-aksjonen 2013 skal gi mennes-ker med demens en lettere hver-dag og bringe forskningen frem-over slik at færre får sykdommen. Pengene fra aksjonen skal gå til:

 

 

å bedre livskvaliteten for perso-ner med demens og deres pårø-rende, forskning på demens og muligheter for behandling, samt gi informasjon og kunnskap om sykdommen.

- Aktivitetstiltakene inkluderer etableringen av ordningen «akti-vitetsvenn» som skal gi demens-syke mulighet til aktivitet og pårø-rende tiltrengt avlastning, forkla-rer Olaug Kvalstad.

- Det etableres også et koordi-nert forskningsprogram for å løse demensgåten. Informasjonstiltak skal bryte ned tabuer og knuse myter. Samtidig vil vi få på plass en likemannsordning der pårø-rende kan støtte hverandre, sier Kvalstad.

NRKs TV-aksjon regnes som verdens største dugnad og inn-samlingsaksjon. 100 000 bøsse-bærere skal besøke alle Norges 2,2 millioner husstander. Behovet for bøssebærere i Riska er så absolutt til stede. Meld deg som bøssebærer på blimed.no eller ring 02025.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...