Trollturné på skolene

03.06.2013
Trollturné på skolene
Lillian Stolt (til venstre) og Brit Sissel Todnem har vært på trolsk turné til barneskolene i Riska.

Lillian Stolt og Brit Sissel Todnem fra Riska historie- og museumslag har besøkt alle barneskolene i Riska. De har brukt «Trollet i Lifjell» som utgangspunkt for å formidle lokalhistorien.

Det er Lillian Stolt som har laget historien som fortelles. Elevene får høre om både det helt lokale og det som gjelder regionen for øvrig. Trollet i Lifjell har uansett en rolle i det meste.

-Vi vil ta trollet tilbake og knytte historien til det. Trollet har blant annet kastet stein. Noen havnet i Frøylandsbakken. Andre landet ved Breiavatnet i Stavanger. Derfor ble domkirken bygget med stein. Vi har også knyttet trollet til nyere historie. Mange av plattformene som er produserte i Jåttåvågen har norrøne navn. Til og med trollets egen slektning, draugen, fikk sin egen plattform. Da var det bare rett og rimelig at trollet selv også fikk en plattform som bar dens navn til slutt, forteller Brit Sissel Todnem.

Dette er den første historien det driftige laget er rundt på skolene med, men de håper det blir starten på et godt samarbeid. De har flere historier på lager.

-Vi har egne opplegg som forteller om «De reisende» og om stedsnavn fra Riska. Vi merker at det engasjerer elevene når de får historie presentert på denne måten. Det kommer mange morsomme kommentarer, spørsmål og innspill underveis. «Er det sant? Er det eventyr?», spør de. Vi vet ikke, svarer vi, men dette har i alle fall folk fortalt hverandre i generasjoner, sier Todnem.

Etter den lille turneen har elevene også blitt utfordret til tegnekonkurranse. De skal selv få tegne hvordan Trollet i Lifjell ser ut for dem etter å ha hørt historien. Vinnertegninger skal få en plass i historielagets jubileumsbok som kommer ut til høsten.

-Du skal heller ikke se bort fra at vi inviterer til litt boller og brus i klubbhuset når vi har funnet de beste tegningene, sier Brit Sissel Todnem.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...