Fortsetter å kjempe

03.06.2013
Fortsetter å kjempe
Tom Gaudland
Eivind Sandsmark og ELRISK er like engasjerte i saken om nye kraftlinjer selv om alternativet som berørte Riska mest ikke er aktuelt lenger.

Lyse har nå sendt inn sin konsesjonssøknad for nye kraftlinjer mellom Lysebotn og Stavanger. NVE satte foten ned for alternativet som påvirket Riska mest, men ELRISK vil fortsette kampen for å få en framtidsrettet løsning uten bruk av luftlinjer.

Det var Lyses alternativ nummer tre som gikk over Riskalandet. Dette alternativet satte NVE foten ned for allerede etter høringsrunden før Lyse sendte sin konsesjon. Lyse har også selv fjernet et par alternativ, blant annet alternativet med bruk av sjøkabel for deler av traseen. Lyse mener den løsningen vil være altfor dyr.

Luftlinjene i de to alternativene som er med i søknaden, går over Forsand og Høgsfjorden til Høle, før de svinger over Lutsivannet og fortsetter over Gandsfjorden og inn til Stavanger. Forskjellen på de to alternativene er at det ene krysser rett over Lutsivannet, mens det andre går rundt. Ellers er de identiske. ELRISK vil ikke ha noen av dem.

- ELRISK jobber for en miljøvennlig og fremtidsrettet løsning ved forsterkning av kraftforsyningen til Sør-Rogaland. Det finnes slike alternativ som skåner Sandnes og som er tilpasset regionsutviklingen vår, skriver ELRISK i en umiddelbar respons til Lyse sin konsesjonssøknad.

- Konsekvensene som de omsøkte alternativ har i Sandnes er uakseptable. Alternativene vil medføre store inngrep i noen av vår regions mest sårbare- og viktigste områder for rekreasjon og friluftsliv. Sandnes er et av landets største pressområder og de berørte områder er av uerstattelig verdi for den raskt voksende befolkningen, fortsetter ELRISK, som mener sjøkabel er den eneste framtidsrettede løsningen for kabel fram til Stavanger. Samtidig stiller ELRISK spørsmål ved behovet for å opprette ny kabel til Stavanger, og jobber videre med sine forslag til alternative løsninger for nytt sentralnett som ikke berører de tettest befolkede områdene på Nord-Jæren.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...