Riskafjord trenger venner

11.02.2013
Riskafjord trenger venner
Bengt Egil Elve håper

Sjansene er gode for at Riskafjord II i sommer vender hjem en tur etter tre års eksil på slipp på Stord. Det jobbes nå med å få på plass en venneforening til å ta seg av båten.

Det er tre år siden Skipskontrollen krevde at de tynnslitte platene i veteranbåten fra 1864 måtte skiftes. Med en Riksantikvar som ser til at alt går riktig for seg etter gamlemåten, er det ikke gjort i en håndvending å restaurere båten. Nå er det likevel mye som tyder på at Riskafjord vender hjem til Hommersåk i april.

-Vi håper og tror at den er på plass her i april og at den blir her til september før den drar opp til Stord igjen. Men alt er usikkert. Vi venter ennå på at godkjenning og klassifisering skal komme på plass. Signalene er i alle fall mer positive i år enn tidligere, sier Glenn Sæther, styreleder i AS Riskafjord.

 

Får bestillinger

Sæther merker allerede interessen etter at nyheten om Riskafjords mulige hjemkomst ble kjent.

-Vi har fått mange telefoner fra folk som vil bestille Riskafjord til turer, selskaper, brylluper og andre tilstelninger. Foreløpig kan jeg ikke ta imot noen bestillinger. Vi må først være sikre på at båten kommer, understreker Sæther.

Restaureringen har tatt tre år og kostet tre millioner, regner Glenn Sæther med. Han er litt bekymret for at det lange løpet gjør at entusiasmen for båten kjølner.

-Vi trenger en venneforening for Riskafjord, som har med seg både båtentusiaster og lokale Riska-entusiaster. Båten er en viktig del av Riska sin historie. Altfor mye ansvar hviler i dag på styret i AS Riskafjord, som bare bør ha ansvaret for administrasjon av båten og selskapet. Vi har derfor startet arbeidet med å få på plass en venneforening, og håper vi får med oss mange som synes Riskafjord er verdt å ta vare på, sier han.

 

Må synes det er kjekt

Bengt Egil Elve har fått jobben med å etablere en venneforening. Han har kontaktet flere foreninger og enkeltpersoner, og satser på å samle en god gjeng til allmøte om bord i Riskafjord når den forhåpentligvis klapper til kai i Hommersåkvågen en gang til våren.

-Vi trenger en god gjeng med folk som synes det er kjekt. Oppgavene blir å føre båten, være mannskap, gjøre enkelt vedlikehold og være en ressurs- og dugnadsgjeng. Vi trenger blant annet folk som har sertifikat til å gå med båten. Dette er noe folk må gjøre av interesse. Til gjengjeld tror vi det blir en sosial gjeng, og vi legger til grunn at venneforeningen får bruke båten til stevner, festivaler og andre arrangementer der Riskafjord vil passe inn. Målet vårt er å seile inn nok penger til at driften går rundt. Utover det vil venneforeningen ha stor frihet til å disponere båten, sier Elve.

-Vi har blant annet snakket med Riska kystlag og flere enkeltpersoner. Vi vil fortsatt være aktive med å ta kontakt selv, men vi hører gjerne fra båtinteresserte folk som kunne tenke seg å være med. Båten vil være i tipp-topp stand når den kommer tilbake. Det vil være trivelig om bord, tror han.

Det har vært gjort flere forsøk på å stable på beina en venneforening tidligere. Bengt Egil Elve legger ingen prestisje i dette nye forsøket.

-Vi er bare opptatt av båten. Om dette blir et Riskafjords venneforening eller om det blir organisert gjennom en forening som finnes fra før eller under et annet navn, er ikke viktig, slår han fast.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...