Livsviktig bygdegave

28.05.2004

Under Riskadagenes åpningsarrangement overrekkes fjorårets bygdegave, en hjertestarter og en redningsbåre. Viktige verktøy for de som redder liv.

Den høyteknologiske hjertestarteren er en gave til Helsehuset, men redningsbåren blir en del av Riska brannvesens utstyr. Begge gaver er utviklet ved Laerdal Medical, og produktsjef ved Laerdal Medical, Ole Bredal, kan fortelle at både hjertestarteren og redningsbåren kan bidra til å redde liv.

- Både hjertestarteren og redningsbåren er svært viktige verktøy i førstehjelpsberedskapen på et sted som Riska, sier Bredal.

- Ved hjertestans er tid er en avgjørende faktor. Sjansen for at liv kan reddes, minsker med 10 prosent for hvert minutt en ambulanse er forsinket. Nå har både Riska brannvesen og Helsehuset hjertestartere. Sjansen for å redde liv er nå større. En hjertestarter er et livsviktig redskap i den lokale beredskapen, sier Bredal om gaven som skal overrekkes av Ole Fjeldtvedt i Riska Lions.

Hjertestarteren har en rekke tekniske nyvinninger. Under en redningsoperasjon vil maskinen fortelle hva brukeren skal gjøre underveis. Den måler hjerteaktiviteten, og gir riktig størrelse på de elektriske sjokkene. Operatørens jobb blir å feste elektrodende og trykke på en knapp etter at maskinen har ladet opp til den riktige dose elektrisitet. I tillegg er hjertestarteren liten og lett slik at den er enkel å frakte. Tilnærmet vedlikeholdsfri er også et pluss ved denne modellen.

 

Ny redningsbåre

Riska Brannvesen fikk hjertestarter som bygdegave for fem år siden. Etter det har apparatet vært et viktig verktøy under nødutrykninger. I år overrekkes brannvesenet en redningsbåre.

- Denne båren er også utviklet etter grundig forskning. En båre må ha andre egenskaper enn kun bæring. Enpasient må sikres forsvarlig. Ved situasjoner der det er nakke- eller ryggskader kreves en båre med spesielle sikringsmuligheter, forteller produktsjefen.

- I en bygd som Riska er det viktig at båren også kan benyttes i tilfeller der den forulykkede ligger i vannet, for eksempel etter stupeulykker. Ved røntgenundersøkelser kan pasienten bli liggende fastspent da båren ikke består av noen metallbiter.

 

Årlige bygdegaver

Riska Lions Club deler årlig ut bygdegaver i forbindelse med Riskadagene. Gaven er et eksempel på Lions Clubs formålsparagraf som er å dekke et behov i lokalsamfunnet i tilfeller der det offentlige ikke strekker til. Tidligere har Lions blant annet sandvolleyballbane ved Stemmen, og smijernskjoler på trærne i Vågen. Fontenen i Stemmen var også en bygdegave, denne ble finansiert i samarbeid med Berge M. Bertelsen

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...