Kjøpte mink for konfirmasjonspengene

29.05.2002
Kjøpte mink for konfirmasjonspengene
Magnus Herredsvela og Sven Erik

På Riska har to skolegutter tatt pengene de fikk til konfirmasjonen - og av sparepengene ellers - og investert i pelsproduksjon. De har danna et eget selskap, Riska Pels, og tar sikte på å trappe opp produksjonen etter hvert.

Men i mellomtida er de borthefta med skolegang, de
må først gjøre seg ferdig med 10. klasse.

De to, Magnus Herredsvela og Sven Erik Riska, er arvelig belasta og har vokst opp på gard med allsidig husdyrproduksjon - og med pelsdyrmiljøet. De har i lengre tid tatt et tak både heime og ellers som avløysere. Dessuten har de også prøvd seg litt i andre jobber. Målet har vært å spare sammen noe startkapital, for pelsdyr skulle de ha!

Kjekt med dyr
- Å jobbe med dyr er kjekt, og særlig pelsdyr. Du får liksom et personlig forhold til hvert enkelt dyr og det er spennende å følge utviklinga hvordan de vokser fra små hjelpelause valper ved påsketider til pelsen er ferdig utvikla på førjuls-vinteren, forteller Magnus.
Sven Erik på si side samtykker i dette og trekker fram at det er spennende å planlegge avlsarbeidet og få fram de forskjellige fargevariantene som er mest etterspurt - og best betalt.
De tar sikte på å gjøre mest mulig av pelsingsarbeidet sjølv, både for å spare penger og for å følge skinna fram til salgsklar vare. Erfaring med flåing, skraping og ferdiggjøring av skinn har de for lengst sikra seg.

God hjelp
Sven Riska, som er Sven Eriks bestefar, er en av veteranene i pelsdyroppdrett i bygda. Da han slutta av for et år siden, sto anlegget tomt og han syntes det var svært positivt at de to fikk prøve seg. Magnus og Sven Erik var gamle kompiser, de bestemte seg for starte opp og Riska Pels så dagens lys.
De begav seg ut på handel og i november hadde de innlosjert femti tisper og ti hanner hver til en innkjøpspris på henholdsvis 300 og 600 kroner. I tillegg har deres åtte ildertisper og tre hanner gått inn i firmaet. Fôret får de ferdig tilkjørt fra fôrlaget to ganger i veka. Det daglige stellet går raskt unna tilpassa skoletid og bussruter - sjølv mopedsertifikatet ligger noe inn i framtida.
Magnus og Sven Erik er glade for oppmuntringa de får. Spesielt er Sven Riska en god rådgiver. I tillegg til å stille farmen til disposisjon og bistå med praktiske råd, har han også overført medlemskapet i fôrlaget slik at de slipper å betale startkontingenten her.

Satser rett
- Som du ser, satser de to heilt rett på de blå mink-typene sammen med kvit mink. Disse skinna er mest etterspurt og best betalt, sier Per Haugstad som er med på besøket. Han er leder i Rogaland Pelsdyralslag og sørger for å trekke de to nystarterne inn i miljøet. Blant anna deltok de på en fagtur laget hadde forleden til den store pelsutstillinga i Herning i Danmark. Per ønsker de to velkomne og sier at det trengs nye og friske krefter i næringa - og minner om at det er plass til fleire.
Både Magnus og Sven Erik ser at det ikke går noe snarveg til stor rikdom. De minktypene de satser på ligger litt under andre typer i kullstørrelse med sine rundt 4,5 per kull. Når de så satser på å bygge opp bestanden til 100 tisper til neste sesong, blir det ikke det store antall skinn de kan legge fram på skinnauksjonene kommende år. Trolig vil de også ta inn noen rever etter hvert. Det gjelder å arbeide langsiktig.
Dessuten får de litt anna enn pelsdyr å stelle med framover. Til hausten begynner de på jordbrukslinja på Øksnavad - og sjølvsagt med pelsdyr som valgfag!

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...